Daily Current Affairs 2022: Today Current Affairs in English

Daily Current Affairs 2022-: Current Affairs play a very important role in preparing for competitive exams. Many examinations are organized by the government in a year. We are providing Daily Current Affairs 2022, Today Current Affairs in English for the preparation of all these exams which include Railway, Banking, Police, Army, etc. All current affairs are being made available from 1st November 2021-22 through articles. English current affairs questions and answers are given in the article, which is updated every day.

Daily Current Affairs 2022
Daily Current Affairs 2022

Latest Current Affairs in English– GK in English– General Knowledge

Daily Current Affairs 9 February 2022

Question 1: Recently, the actor who played the role of Bhima in the famous serial Mahabharata, passed away, what was his name?
Answer
 – Praveen Kumar Sobti

Question 2 : Recently Gautam Adani has become the richest person in Asia, who did he leave behind?
Answer – Mukesh Ambani

Question 3: Which ministry has launched Operation Aahat to stop human trafficking?
Answer –
 Railway Protection Force

Question 4: Recently the Government of India has approved to change the names of three places of which state
Answer –
 Madhya Pradesh

Question 5: Shantisree Dhulipudi Pandit has been appointed as the Vice-Chancellor of which university recently?
Answer –
 Jawaharlal Nehru University

Question 6: Recently, what has been approved to name “Hoshangabad” of Madhya Pradesh?
Answer
 – Narmadapuram

Question 7: Dinesh Prasad Saklani has recently been appointed as the director of?
Answer –
 NCERT

Question 8: Who was Christos Sartjetakis who passed away recently?
Answer –
 Former President of Greece

Question 9: Which skier from India led the 4-member Indian contingent during the opening ceremony of the Winter Olympics?
Answer-
 Mohammad Arif Khan

Question 10: Indian Institute of Science Bangalore has recently commissioned which superfast computer in India?
Answer
 – Param Pravet

Daily Current Affairs 8 February 2022

Question 1: Which is the first cricket team to play 1000th ODI International cricket match in February 2022 ?
Answer
 – India

Question 2: Recently, who has become the first country in the world to implement the COVID 19 DNA vaccine on February 2022?
North
 India

Question 3: In which state will the central government set up 4000 telecom towers in 2022?
Answer
 – Odisha

Question 4: Recently which African country won the first African National Cup?
North
 Senegal

Question 5: Recently who has been chosen as the brand ambassador of Uttarakhand state?
Answer-
 Akshay Kumar

Question 6: Reenat Sandhu has recently been appointed as the new Ambassador of India to which country?
North
 in the Netherlands

Question 7 : Which country did China beat 3 -2 to win the February 2022 AFC Women’s Asian Cup title?
North-
 South Korea

Question 8: Which state government has started “Obva Art of Self Defense Training” in the school and college of the state?
Answer
 – Karnataka

Question 9: Who has become the first woman vice-chancellor of Jawaharlal Nehru University, Delhi?
Answer
 – Shantisree Dhulipudi Pandit

Question 10: Antonio Costa has been appointed as the Prime Minister of which country?
Answer –
 Portugal

Daily Current Affairs 7th February 2022

Question 1: Where was the country’s third “Border Haat” inaugurated recently?
Answer
 – Tripura

Question 2: Which cricketer has recently won the “ICC Spirit of Cricket Award 2021”?
Answer-
 Daryl Mitchell of New Zealand

Question 3: Recently who has been elected as the new director of NCERT?
Answer
 : Dinesh Prasad Saklani

Question 4: Who has been chosen as the new manager of IndiGo airline?
Answer-
 Rahul Bhatia

Question 5: Which famous singer passed away recently on 6th February?
Answer –
 Lata Mangeshkar

Question 6: Who has been appointed as the new chairman of the University Grants Commission (UGC) ?
Answer- M.Jagdish
 Kumar

Question 7: Recently which state’s tribal community celebrated Torgya Festival 2022?
Answer
 – Arunachal Pradesh

Question 8: Recently who has been appointed as the new Ambassador of India to the Netherlands?
Answer 
– Reenat Sandhu

Question 9: Who has introduced India’s first intelligent messenger ?
Answer
 – Paytm Money

Question 10: Who was sworn in as the first female President of Honduras on January 2022?
Answer –
  Shiomaro Castro


Daily Current Affairs 5 February 2022

Question 1: Recently which state government has implemented the “One Nation One Ration Card” scheme?
Answer
 – In the state of Chhattisgarh

Question 2: Which state government recently passed the bill against -NEET?
Answer –
 Tamil Nadu

Question 3: Which boycott has been announced by India recently?
Answer-
 India announced diplomatic boycott of Beijing Winter Olympics.

Question 4: Who was recently tested on INS Vikrant?
Answer-
 Marine version of Rafale fighter aircraft

Question 5: Which was recently inaugurated by the Chief Minister of Meghalaya, Mr. Conrad Sangma?
Answer
 – Shillong Technology Park

Question 6: Recently on February 2022, the Export Import Bank of India (EXIM) and the government of which country signed a loan agreement of 500 million USD ?
Answer –
 Sri Lanka

Question 7: Where was the foundation stone of the third Border Haat laid on the Bangladesh-India border?
Answer
 – Tripura

Question 8: Who was Ramesh Dev who passed away recently in Mumbai?
Answer –
 Actor

Question 9: Recently who has been given the charge of Controller General of Accounts?
Answer
 – Sonali Singh

Question 10: Which bank’s license was recently canceled by RBI?
Answer –
  Maharashtra Based Independence Co-Operative Bank


Daily Current Affairs 4 February 2022

Question 1: Who has been chosen as the best state tableau of the Republic Day Parade 2022?
Answer
 – Uttar Pradesh

Question 2: Which state has been selected in the Republic Day Parade 2022 Popular Choice Category?
Answer –
 Maharashtra

Question 3: Who was recently elected the Prime Minister of Portugal?
Answer
 – Antonio Costa of Indian origin

Question 4: Who has been chosen as the best marching contingent among services during the Republic Day Parade 2022?
Answer –
 Indian Navy

Question 5: By Chief Economic Adviser V. Ananth Nageswaran, if India’s GDP grows at the rate of 8% every year, then how much is India’s economy estimated by 2025-26 or 2026-2027?
Answer
 – 5 trillion dollars

Question 6: When is World Cancer Day celebrated?
Answer
 – February 4

Question 7: When did the Union Finance Minister Nirmala Sitharaman present the Union Budget for the financial year 2022-2023 for the fourth time in a row?
Answer
 – 01 February 2022

Question 8: The central government has announced to convert about 150 villages into ‘Villages of Excellence’ in 12 states. With the technical assistance of which country, 150 villages will be converted into Villages of Excellence?
Answer –
 Israel

Question 9: Who has written the book ‘Fearless Governance’ recently?
Answer:
 Kiran Bedi

Question 10: Who has become the first black woman to appear on a US coin?
Answer – 
 Maya Angelou


Daily Current Affairs 3 February 2022

Question 1: Presenting the Union Budget 2022-23, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman has announced to start the RAMP program at an estimated cost of Rs.
Answer
 – Rs 6,000 crore

Question 2: Which temple from India will be nominated for the World Heritage List for the year 2022-2023. 
Answer
 – Hoysala temples of Belur, Halebid and Somanathapura in Karnataka 

Question 3: Who was recently elected the Prime Minister of Portugal?
Answer
 – Antonio Costa of Indian origin

Question 4: Which space company launched Italy’s Earth-observation satellite, Cosmo-SkyMed Second Generation FM2 (CSG-2), on February 1, 2022?
Answer-
 SpaceX

Question 5: By Chief Economic Adviser V. Ananth Nageswaran, if India’s GDP grows at the rate of 8% every year, then how much is India’s economy estimated by 2025-26 or 2026-2027?
Answer
 – 5 trillion dollars

Question 6: Which corporation has been set up by the central government to fasttrack the monetization of land and non-core assets of public sector entities? 
Answer – “
 National Land Monetization Corporation”

Question 7: Recently, what is the name of the missile that North Korea launched its intermediate-range ballistic missile on January 30, 2022?
Answer
 – Hwaseong-12

Question 8: The central government has announced to convert about 150 villages into ‘Villages of Excellence’ in 12 states. With the technical assistance of which country, 150 villages will be converted into Villages of Excellence?
Answer –
 Israel

Question 9: The Artificial Intelligence (AI) based chest X-ray technology was recently developed by the researchers of which institute for screening of a COVID-19 ?
Answer
 – Indian Institute of Technology Jodhpur (IIT-J)

Question 10: Which company will have the fastest AI supercomputer in the world by the middle of 2022 ?
Answer –
 Meta

Daily Current Affairs 2nd February 2022

Question 1: When was the National Commission for Women Foundation Day celebrated recently?
Answer
 – 31 January

Question 2: Recently with whom Terrapay has partnered to promote cashless transactions?
Answer
 – With National Payments Corporation of India (NPCI)

Question 3: Who was Baba Iqbal Singh who passed away recently?
Answer –
  Academics

Question 4: What is the name of Miss USA 2019 who passed away recently?
Answer
 – Chesley Crist

Question 5: Recently who has launched India’s first intelligent messenger Pops?
Answer
 – Paytm Money

Question 6: Who has written the book ‘Fearless Governance’ recently?
Answer:
 Kiran Bedi

Question 7: Where is the first yoga festival of Saudi Arabia organized?
Answer
 – Jedha

Question 8: Who has been made the brand ambassador of Games 24×7?
Answer
 – Hrithik Roshan

Question 9: Recently which country has won the title of Women’s Asia Cup 2022?
Answer –
 Japan

Question 10: Which ministry has made it mandatory to install fire alarm in long distance passenger buses?
Answer –
 Ministry of Road Transport and Highways

Daily Current Affairs 1st February 2022

Question 1: Where did PM Modi
inaugurate the MSME Technology Center recently ? Answer – Pondicherry

Question 2: Who has become the first black woman to appear on a US coin?
Answer
 – Maya Angelou

Question 3: Who has been elected as the new chairman of ISRO?
Answer-
 Dr. S. Somnath

Question 4: Recently, the central government has made it mandatory for telecom companies to keep international calls and messages secure for how many years?
Answer – 2 years

Question 5: Which ministry has recently launched “Federated Digital Identities”?
Answer-
 Ministry of Electronics and IT

Question 6: Which Grand Slam title has Rafael Nadal won recently ?
Answer
 – 21st Grand Slam

Question 7: Which state government has recently launched “AP Seva Portal 2.0” portal?
Answer
 – Government of Andhra Pradesh 

Question 8: Which two countries have recently created a $ 150 million fund to support startups?
Answer
 – India and United Arab Emirates 

Question 9: Recently who is the woman who was sworn in as the first female President of Honduras?
Answer
 – Xiomara Castro 

Question 10: Recently which country has imposed import ban on Lithuania?
North
 China

Daily Current Affairs 31 January 2022

Question 1: Who recently won the title of Australia Open 2022?
Answer –
 Rafael Nadal

Question 2: Which IPL team has become the first sports unicorn company in the country?
Answer
 – Chennai Super Kings

Question 3: Health research cooperation has been signed between India and which country?
north
 france

Question 4: What was the theme of the National Commission for Women Foundation Day program this year? Answer- She the
Changemaker

Question 5: Who has been declared the Children’s Word of the Year 2021 by Oxford University?
Answer
 – Anxiety

Question 6: Recently Prime Minister Narendra Modi has launched Pandit Jasraj Cultural Foundation on the occasion of whose 92nd birth anniversary?
Answer
 – Classical singer Pandit Jasraj

Question 7: Recently the book “A Little Book of India: Celebrating 75 Years of Independence” authored by whom has been released?
Answer
 – Ruskin Bond

Question 8: Which exercise has been organized recently with an aim to enhance cooperation between various naval commands in the Indian Navy?
north
 west wave

Question 9: Who has recently unveiled the mural of Mahatma Gandhi made of clay axes on the Sabarmati Riverfront?
Answer
 – Amit Shah

Question 10: Recently which country has launched a new plan to protect the climate-affected Great Barrier Reef?
Answer –
 Australia

Daily Current Affairs 29 January 2022

Question 1: Who has recently won the 9th Women’s National Ice Hockey Championship?
north
 ladakh

Question 2: Where will the first edition of Odisha Open start in 2022?
north
 -cuttack

Question 3: Health research cooperation has been signed between India and which country?
north
 france

Question 4: Which has become the first state in India to launch the AVGC Center of Excellence App?
Answer
 – Karnataka

Question 5: Which state government is setting up a military school at a cost of 180 crores?
Answer –
 Karnataka

Question 6: Salvini, who was honored with Padma Shri in the year 2019, died in January 2022, who was she?
Answer
 – Kathakali dancer

Question 7: Which institute developed the drone for the drone show in the Republic Day parade?
Answer
 – IIT Guwahati

Question 8: How many Padma Vibhushan awards were given in January 2022?
Answer
 -04

Question 9: For which country has India announced a relief assistance of 2 lakh US dollars?
Answer
 – Tonga

Question 10: By whom has the Koyla Darpan portal been launched?
Answer-
 Anil Kumar Jain

Daily Current Affairs 28 January 2022

Question 1: Recently who has been appointed as the Chief Economic Adviser of the Union Finance Ministry?
Answer –
 Dr V Ananth Nageswaram

Question 2: Which spacecraft will be launched by the Indian Space Research ISRO this year to study the Sun?
Answer –
 Aditya L-1

Question 3: Recently which state government has announced the creation of 13 new districts?
Answer –
 Andhra Pradesh

Question 4: Which cricketer has been banned by the International Cricket Council?
Answer
 – Brender Taylor, former captain of Zimbabwe

Question 5: Where will the Asian Games be organized this year?
North
 China

Question 6:Which state women in India are most affected by anemia?
North
 Assam

Question 7: Who was Charanjit Singh who passed away recently?
Answer-
 Former captain of hockey team

Question 8: Recently DTH Tata Sky has changed its name to what?
Answer-
 Tata Play

Question 9: Recently who has been elected as the new chairman of Hindustan Petroleum Limited?
Answer
 – Pushp Kumar Joshi

Question 10: What is the rank of India in the list of 180 countries in the Corruption Concept Index 2021?
Answer –
 85th

Daily Current Affairs 27 January 2022

Question 1: Who has been elected as the new chairman of PMLA Adjudicating Authority?
Answer
 – Vinodanand Jha

Question 2: Recently by whom has the MyCGHS mobile app been launched?
Answer
 – Dr. Mansukh Mandaviya

Question 3: Which company will have the fastest AI supercomputer in the world by the middle of 2022?
Answer –
 Meta

Question 4: Who has recently won the 9th Women’s National Ice Hockey Championship?
North
 – Ladakh

Question 5: Recently where has the Airtel company started a 21 MW solar unit?
Answer
 – Buldhana

Question 6: Which two states have signed an agreement for the construction of Adi Badri Dam?
Answer
 – Himachal and Haryana

Question 7: Which state has got the country’s first graphene center?
North
 -Kerala

Question 8: Which state celebrates 25 January as its state foundation day?
Answer
 – Himachal Pradesh

Question 9: How many employees have been awarded the President’s Fire Service Medal?
Answer-
 42

Question 10: Which state has been awarded the highest number of Police Medals for Gallantry?
Answer –
 Jammu and Kashmir

Daily Current Affairs 26 January 2022

Question 1: On which date International Education Day is celebrated every year?
Answer
 – January 24

Question 2: Who has recently become the new ambassador of the Internet Panel on UASG Languages?
Answer –
  Vijay Shekhar Sharma

Question 3: Which former England batsman has recently resigned as the head coach of the county team with immediate effect?
Answer
 – Vikram Solanki

Question 4: Recently Padma Bhushan awardee R. Nagaswamy has passed away, who was he?
Answer –
 Archaeologist

Question 5: Where has India’s first Para Badminton Academy been started recently?
Answer
 – Lucknow

Question 6: Who has been appointed as its brand ambassador by Gooddot?
Answer –
 Neeraj Chopra

Question 7: Recently, the app named ‘Apna Kangra’ has been launched by the Chief Minister of which state?
Answer
 – Himachal Pradesh

Question 8: Which has become the first state in India to launch the AVGC Center of Excellence App?
Answer –
 Karnataka

Question 9: Recently which country has become the largest exporter of cucumber and cucumber in the world?
North
 India

Question 10: Recently which international airport has been fined Rs 20 lakh by DGCA?
Answer
 – Kolkata International Airport

Daily Current Affairs 25 January 2022

Question 1: What is the theme of National Tourism Day 2022?
Answer
 – National Tourism Day is celebrated on 25 January. The theme of this year is “Azadi Ka Amrit Mahotsav”.

Question 2: How many children will be honored with the National Children’s Award this year?
Answer
 – 29 children

Question 3: Recently the Rajkot under bridge has been named after the Gujarat government?
Answer
 – In the name of General Bipin Rawat

Question 4: Recently the Lucknow franchisee has announced its official name, by what name will this franchisee be known?
Answer
 – Lucknow Super Giants

Question 5: Who has been chosen as the best ODI cricket of the year 2021?
Answer
 – Babar Azam, the captain of Pakistan cricket team

Question 6: Who has been chosen by the ICC as the rising male cricketer of the year 2021?
Answer
 – Yeneman Malan of South Africa

Question 7: When is the National Girl Child Day celebrated every year?
Answer –
 January 24

Question 8: Who has been selected for the Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar for 2022?
Answer
 – Vinod Sharma

Question 9: On which date the Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar is announced every year?
Answer –
 On the birth anniversary of Subhas Chandra Bose on 23rd January

Question 10: Recently which Badminton player has won the women’s singles title in the Syed Modi International Badminton tournament?
Answer –
 PV Sindhu

Daily Current Affairs 24 January 2022

Question 1: Who has become the first Indian to complete the NASA program?
Answer
 – Jhanvi Dangeti

Question 2: Who has recently become the captain of the ICC Men’s T20I Team of the Year?
Answer
 – Babar Azam

Question 3: Who has recently announced the acquisition of video gaming company Activision Blizzard?
Answer
 – Microsoft

Question 4: Pakistan has become the country’s first transgender doctor?
Answer
 – Sara Gill

Question 5: Where has the first ‘District Good Governance Index’ released by Home Minister Amit Shah?
Answer
 – Jammu and Kashmir

Question 6: Which state has recently got the first open synthetic track and football turf at 11000 feet?
Answer –
 Ladakh

Question 7: Who was appointed as the chairman of Unity Small Finance Bank by RBI?
Answer –
 Vinod Roy

Question 8: By whom has the coal mirror portal been launched?
Answer-
 Anil Kumar Jain

Question 9: Who has been elected as the Prime Minister of the country of Barbados?
Answer
 – Mia Amor Motley Fool

Question 10: Who is the youngest woman to fly solo around the world?
Answer
 – Zara Rutherford

Daily Current Affairs 23 January 2022

Question 1: Which country’s scientists have announced the detection of corona by X-ray?
North
 – Scotland

Question 2: Recently who has become the new MD of NHIDCL?
Answer
 – Chanchal Kumar

Question 3: Who inaugurated the interactive virtual museum organized by Gallantry Awards Portal?
Answer –
 Ajay Bhatt

Question 4: Recently India and which other country has extended the existing science and technology cooperation agreement for three years?
Answer
 – Sri Lanka

Question 5: The 8th Governing Body of India has been organized between
Answer –
 Israel

Question 6: What percent of India’s GDP growth rate has been projected by India Ratings and Research in the year 2023?
Answer
 -7.6

Question 7: Recently who has been appointed as the new chairman of IFFCO?
Answer
 – Dilip Sanghani

Question 8: Where has the Infrastructure Financing Authority been set up?
Answer –
 Arunachal Pradesh

Question 9: The world’s oldest person (male) who passed away recently belonged to which country?
Answer –
 Spain

Question 10: Who has been declared the Children’s Word of the Year 2021 by Oxford University?
Answer –
 Anxiety

Daily Current Affairs 22 January 2022

Question 1: With which country India has agreed to expand cooperation in the field of science and technology for 3 years?
Answer
 – Sri Lanka

Question 2: After how many years the Amar Jawan Jyoti flame at India Gate will be extinguished and mixed in the National War Memorial flame after how many years?
Answer –
 50

Question 3: Which is the state where the beach survey will be started from the first week of February?
Answer –
 Tamil Nadu

Question 4: Recently, near which temple did the Prime Minister inaugurate a circuit house costing 30 crores?
Answer –
 Somnath Temple

Question 5: Which country’s singer Elja Soares has passed away recently?
Answer –
 Brazil

Question 6: According to “Morning Consult Political Intelligence” who is the world’s most popular leader?
Answer –
 Narendra Modi

Question 7: The Mauritius government has announced to name a station in the “Metro Express Project” after whom?
Answer –
 Mahatma Gandhi

Question 8: On which day is the foundation day of Tripura, Manipur and Meghalaya celebrated?
Answer
 – January 21

Question 9: Which Indian players have been selected in the “World’s Test XI” by the ICC?
Answer
 – Rohit Sharma, R Ashwin, Rishabh Pant

Question 10: Recently who has been elected as the Managing Director of “National Highways and Infrastructure Development Limited”?
Answer –
 Chanchal Kumar

Daily Current Affairs 21 January 2022

Question 1: Recently who has started “Aware Voter Campaign”?
Answer
 – twitter

Question 2: Which state government has tied up with CESL to set up EV charging stations?
North
 Delhi

Question 3: Recently who will host the AFC Women’s Football Asia Cup 2022?
North
 India

Question 4: Recently by how many years the age limit of government job candidates has been increased by the Meghalaya cabinet?
Answer
 – Five

Question 5: Recently the first BRICS Sherpa meeting of 2022 was organized under whose chairmanship this meeting was held?
North
 China

Question 6: Who was “Hari Pal Singh Ahluwalia” who passed away recently?
north
 climber

Question 7: According to the recent report, what is the percentage increase in digital payments in September 2021?
Answer
 -40 percent

Question 8: Recently who is the player who has been included in the ICC T20I Women’s Team of the Year?
Answer
 – Smriti Mandhana

Question 9: Which country recently completed the successful test of Arrow-3?
Answer
 – Israel

Question 10: Where was the statue of Captain Vikram Batra recently unveiled?
North
 – Himachal Pradesh

Daily Current Affairs 20 January 2022

Question 1: When recently “NDRF” celebrated its 17th Raising Day?
Answer
 – January 19

Question 2: Recently when was the National Startup Day celebrated in 2022?
Answer –
 January 16

Question 3: Who recently won the title of “FIFA Men’s Player”?
Answer
 – Robert Lewandowski

Question 4: Who has been appointed by Russia as its ambassador to India?
Answer
 – Denis Alipov

Question 5: Who was Narayan Devnath who passed away recently?
answer
 writer

Question 6: Who has been appointed as the Deputy Chief of Army Staff recently?
Answer –
 Manoj Pandey

Question 7: Who has been elected as the new President of “Bombay Industries Association”?
Answer
 – Neville Sanghvi

Question 8: Which telecom company has recently launched UPI Otopay?
Answer
 – live

Question 9: Recently who has been elected as the new CMD of Air India?
Answer
 – Vikram Devdutt

Question 10: Recently who has been appointed as the Additional Secretary of the Ministry of Labor?
Answer
 – Shashank Goyal

Daily Current Affairs 19 January 2022

Question 1: Recently, which country’s scientists have made artificial moon on the earth?
North
 China

Question 2: According to the recent ILO report, the global unemployment will reach to how many million in the year 2022?
Answer –
 207 million

Question 3: Recently 100 MW solar project has been started in Uttar Pradesh by whom?
Answer-
 Tata Power by Renewable Energy

Question 4: Who has been elected by the Haryana government as the chairman of the State Women’s Commission?
Answer-
 Renu Bhatia

Question 5: Which web portal was recently launched by the Chief Minister of Haryana?
Answer –
 “Haryana Skill Employment Corporation”

Question 6: “Mera Pani Meri Virasat Yojana” is related to which state which has been started recently?
Answer
 – Haryana

Question 7: Who was the Padma Shri winner Shanti Devi who passed away recently?
Answer
 – Social Worker

Question 8: Who has recently signed a letter of intent with Formula E to host the world champion?
Answer
 – Telangana

Question 9: Recently “Saath Saath Ab Aur Bhi Paas” initiative has been started by whom for women safety?
Answer
 – By Hyderabad Police

Question 10: Which country’s former Prime Minister Toshiki Kaifu passed away recently?
Answer –
 Japan

Daily Current Affairs 18 January 2022

Question 1: Recently the navies of which two countries have conducted the PASSEX exercise in the Arabian Sea?
Answer –
 India and Russia

Question 2: Which country’s former cricketer has recently got “Knighthood”?
Answer –
 Clive Lloyd of West Indies

Question 3: Who has started the North East on Vehicle campaign in New Delhi?
Answer
 – Meenakshi Lekhi

Question 4: Which app has recently been launched by CSC to provide skill based vocational education?
Answer –
 Qualification

Question 5: Recently who has been elected as the new chairman of AEPC?
Answer –
 Narendra Kumar Goenka

Question 6: Who was MK Prasad who passed away recently?
Answer
 – Environmentalist

Question 7: Who recently won his first Super 500 title in India Open 2022?
Answer –
 Lakshya Sen

Question 8: Which state police has launched its first podcast “Kissa Khaki Ka”?
North
 Delhi

Question 9: Where was the world’s largest national flag made of Khadi cloth displayed recently?
Answer
 – Jaisalmer

Question 10: In which state is going to become a law recently for online gaming regulation?
Answer –
 Madhya Pradesh

Daily Current Affairs 17 January 2022

Question 1: With which two countries India is participating in the multinational exercise Sea Dragon 2022 in the “Quadrilateral Security Dialogue”?
Answer –
 Canada and South Korea

Question 2: Who is the first person to achieve the first Guinness World Record in Numerology for the year 2022?
Answer
 – Indian numerologist JC Chaudhary

Question 3: Where was the Open Rock Museum recently started?
Answer
 – Hyderabad

Question 4 : Which ministry organized the first global Surya Namaskar program on Makar Sankranti ? Answer – Ministry of AYUSH

Question 5: In which state will the Khelo India Youth Games 2022-23 be organized?
Answer –
 Madhya Pradesh

Question 6: Recently which campaign has been started by the Ministry of Commerce to speed up the export of products in the country?
Answer –
 Brand India Campaign

Question 7: Brand India campaign will be run by which foundation?
Answer –
  India Brand Equity Foundation (IBEF)

Question 8 : Which railway station has been named Ekta Nagar railway station in the year 2022?
Answer – Kevadiya Railway Station

Question 9: Recently, to mark the first anniversary of India’s National COVID Vaccination Program, a commemorative postage stamp on COVID-19 Vaccine was released by?
Answer
 – By Union Minister of Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya

Question 10: Which two countries’ navies conducted the exercise in the Arabian Sea?
Answer –
 India and Russia

Daily Current Affairs 16 January 2022

Question 1: Who has been elected as the new President of Nicaragua?
Answer
 – Daniel Ortega

Question 2: Recently Indian Navy Day was celebrated?
Answer –
 January 15

Question 3: What has been renamed as Train Guard by Indian Railways?
Answer
 – Train Manager

Question 4: Recently which organization has released the Global Economic Prospect Report?
Answer
 – World Bank

Question 5: At least how many airbags have been made mandatory by Road Transport Minister Nitin Gadkari for an 8-seater vehicle?
Answer
 -6

Question 6: The world’s heaviest Russian country’s super sonic fighter aircraft, which has made its first flight?
Answer –
 White Swan TU-160 M Bomber

Question 7: Who has been recently elected as the chairman of the inquiry committee of the Prime Minister’s security lapse case?
Answer
 – Indu Malhotra

Question 8: Which journalist has passed away recently?
Answer –
 Kamal Khan

Question 9: Which country has announced to buy BrahMos cruise missile from India?
Answer –
 Philippines

Question 10: Recently, what is the name of the Indian female Badminton player who became junior number one in the year 2022?
Answer
 – Tasneem Mir


Daily Current Affairs 15 January 2022

Question 1: When was the “Armed Forces Veterans Day” celebrated recently?
Answer
 – January 14

Question 2: Which country has recently started maritime partnership exercise with India?
Answer –
 Japan

Question 3: Recently which bank has tied up with Minkasupay for biometric based banking payments?
Answer –
 Axis Bank

Question 4: Which two countries have recently started free trade talks in Delhi?
north
 uk

Question 5: Which athlete recently died in a car accident?
Answer
 – Dion Landor

Question 6: Which country has recently launched its first National Security Policy?
North
 -Pakistan

Question 7: Recently which state’s village became India’s first sanitary napkin free village?
Answer –
 Kumbalangi of Kerala

Question 8: Which state government has approved the new nursing policy?
Answer –
 Haryana

Question 9: Recently who has been elected as the chairman of ICHR?
Answer
 : Raghuvendra Tanwar

Question 10 :18 Where was the Kachai Lemon Festival recently started?
Answer
 – Manipur

Daily Current Affairs 14 January 2022

Question 1: Recently which railway zone’s Railway Protection Force has started “Mission Amanat” to track the lost luggage of railway passengers?
by North-
 Western Railway

Question 2: Recently who has been appointed as the new chief of ISRO?
Answer
 – S Somnath

Question 3: Which website has recently been launched by the state of Andhra Pradesh?
Answer
 – Jaganna Smart Township Website

Question 4: DRDO has recently test-fired the sea-to-sea version of which missile?
Answer
 – Brahmos

Question 5: The upper age limit of candidates for admission to the State Civil Services Examination has been increased by the State Government of Odisha by how much?
Answer
 – Upper age limit has been reduced from 32 years to 38 years

Question 6: Which space agency has recently tested the cryogenic engine for the Gaganyaan manned space program?
Answer
 – ISRO

Question 7: Alikhan Smilov has recently been approved as the new Prime Minister of which country?
Answer –
 Kazakhstan

Question 8: The first heli hub mine has been set up in India?
Answer –
 Gurugram

Question 9: Which edition of the North East Festival has been held recently in the state of Guwahati, Assam?
Answer
 -9th

Question 10: Passports of which countries have been ranked first in the powerful passport list of Henley Passport Index 2022?
Answer –
 Japan and Singapore

Daily Current Affairs 13 January 2022

Question 1: Where was India’s first heli hub recently established?
Answer
 – Gurugram

Question 2: Which player has recently won the ICC Player of the Month Award?
Answer –
 Ejaz Patel

Question 3: The country where the first human case of avian flu has been reported?
Answer
 – United Kingdom

Question 4: Recently what percentage of FDI has been allowed by the Government of India in Life Insurance Corporation?
Answer
 -20 percent

Question 5: In which language the UNESCO has given consent to print the details of Indian heritage?
Answer
 – Hindi

Q6: Recently which bank has tied up with Google to promote the bank’s customer experience strategy?
Answer
 – RBL Bank

Q7 : What is the rank of Chennai airport in the global list for “on time performance” for the year 2021?
Answer
 – 8th

Question8: Which bank has recently set up a separate internal department for fintech?
Answer
 – State Bank of India

Question 9: Which South African cricketer has announced his retirement from all forms of cricket?
Answer –
 Chris Marish

Question 10: Recently who has been appointed as the new Ambassador of America to India?
Answer
 – Eric Gorcetti

Daily Current Affairs 12 January 2022

Question 1: When is the National Youth Day celebrated every year?
Answer –
 January 12

Question 2: Which supersonic cruise missile was successfully tested by India recently?
Answer – Brahmos

Question 3: Who has been chosen as the Chief Economist of the IMF?
Answer – Pier Oliver Gourichange

Question 4: Recently who has been selected as the title sponsor of IPL 2022?
Answer – Tata Group

Question 5: Which actress was recently honored with the “Bharat Ratna Doctor Ambedkar” award?
Answer – Harshali Malhotra

Question 6: Recently who is the person who became the Prime Minister of Netherlands for the fourth time ?
Answer – Mark Rutt

Question 7: Recently who has been appointed as the CEO of Adani Power?
Answer – Sher Singh Khayalia

Question 8: From where was the naval version of BrahMos cruise missile successfully test fired recently?
Answer – Visakhapatnam

Question 9: What is the name of Kevadiya railway station in the year 2022?
Answer – Ekta Nagar Railway Station

Question 10: Who has been appointed as the new CEO of its company by RenewBuy?
Answer – Rajkumar Rao

Daily Current Affairs 11 January 2022

Question 1: Which state has been adjudged as the best state in water conservation efforts? 
Answer:
 Uttar Pradesh

Question 2: Who wrote the book titled “Gandhi Ke Assassin: The Making of Nathuram Godse and His Idea of ​​India”?
Answer: Dhirendra K Jha

Question 3: Who has been appointed as the first woman judge of the Supreme Court of Pakistan ?
Answer: Ayesha Malik

Question 4: The person who has been appointed as the new Director General of Police of Punjab recently?
Answer: VK Bhavra

Question 5: Which state government has signed an agreement with the National Dairy Development Board? 
Answer: Assam

Question 6: Recently who has become the President of Kerala State Chalachitra Academy ?
Answer: Ranjit Balakrishnan

Question 7: Who has inaugurated the 9th edition of the North East Festival?
Answer: Jagdish Mukhi

 Question 8: Who has recently resigned from his post as the interim coach of Pakistan cricket team?
Answer: Saqlain Mushtaq

 Question 9: In which state has it been announced to inaugurate the Khelo India Games 2023?
 Answer: Madhya Pradesh

Question 10: The state where the first toy manufacturing “Kopal Toy Cluster” has been announced?
Answer: Karnataka

Daily Current Affairs 10 January 2022

Question 1: On which date Pravasi Bharatiya Divas is celebrated every year?
Answer:  09 January

Question 2: The first woman from Pakistan who will be a judge of the Supreme Court?
Answer: Ayesha Malik

Question 3: Which state has been given the first prize for water conservation efforts in the “National Water Awards 2020” on 07 January 2022?
Answer  : Uttar Pradesh

Question 4 : Who has been recently appointed by OPEC as its new Secretary General?
Answer : Kuwait oil executive Haitham Al Ghis

Question 5: After whom has the Uttar Pradesh government announced the name of Mainpuri Sainik School? Answer  : General Bipin Rawat

Question 6: On 8 January 2022, the Election Commission has announced assembly elections in how many states?
Answer:  In 5 states

Question 7: Who has become the Executive Director of ICICI Bank?
Answer: Anoop Bagchi

Question 8: Where was the country’s first mobile honey processing van launched by “Khadi and Village Industries” on 7th January 2022? Answer  : In Ghaziabad, Uttar Pradesh.

Question 9 : Where has the 24th conference on e-Governance 2020-21 inaugurated?
Answer: Hyderabad

Question 10 : Apart from India, how many other countries have started the Sea Dragon 2022 exercise with the US?
Answer: Five (Total 6 countries including India

Daily Current Affairs 9 January 2022

Question 1. Recently, the founder of Shillong Chamber Choir, who was honored with the Padma Shri, passed away?
Answer – Neil Nongkinrih

Question 2. Recently, which commission’s chairman Vinay Kumar Saxena has launched the country’s first mobile Honey Processing One. ,
Answer –
 Khadi and Village Industries Commission

Question 3 . What is the name of the test kit developed by Tata to detect the Omicron variant of cov-2 coronavirus?
Answer – Omisure

Q4 . Which phase of Green Energy Corridor has been approved by Government of India?
Answer – Step-ii

Question 5. By whom has the campaign “#Bake excuses and save tax” has been started?
Answer – SBI General Insurance Company Limited

Question 6 . Who has recently created a Guinness World Record for educating 6000 participants about ancient science?
Answer – Numerologist Jesse Chowdhary

Question 7 . Which bank has recently won the UiPath Automation Excellence Award 2021 under “Crisis for Business Continuity”?
North – South Indian Bank

Question 8 . Who is the person to be re-elected as the chairman of Commission for Agricultural Costs and Prices?
Answer – Vijay Paul Sharma

Question 9 . Which state government has recently introduced “Student Start-up and Innovation Policy 2.0” in the state?
Answer – Government of Gujarat

Question 10 . Who has recently launched Automatic Generation Control?
Answer – Raj Kumar Singh

Daily Current Affairs 08 January 2022

Question 1. When was the 75th Foundation Day of Bureau of Indian Standards celebrated recently?
Answer
 – January 6

Question 2. Where was India’s first open rock museum inaugurated?
Answer –
 Hyderabad

Question 3. Which country has recently tested a hypersonic missile?
North –
 North Korea

Question 4. Which country has recently imposed a fine of 210 million euros on Google and Facebook for user tracking?
north
 france

Question 5. By whom has the book “Mamata Beyond 2021” been written recently?
Answer
 – Jayant Ghosh

Question 6. Which is the only airport in India to feature in the top 10 global list?
Answer –
 Chennai Airport

Question 7. Where has the two-day South Asian Consultative Meeting started recently?
Answer –
 New Delhi

Question 8. Who has launched the country’s first crypto index IC15 to track cryptocurrency in India?
Answer-
 Crypto Wire

Question 9. Which Indian-American diplomat has recently been elected as the President of USIBC?
Answer
 – Atul Keshap

Question 10. Which country’s diplomat Zhang Ming has taken over as the Secretary General of SCO?
North
 China


Daily Current Affairs 07 January 2022

Q1-Which is the company that has reached the trillion market value?
Answer –
 Apple

Question 2 – The person who has recently taken over as the secretary in the Ministry of Jal Shakti?
Answer – Vini Mahajan

Question 3- Which filmmaker passed away recently?
Answer – Vijay Galani

Question 4- Which country has taken the chairmanship of G7 to host the summit this year?
North Germany

Question 5: How many countries have been invited by India in the multinational naval exercise Milan?
Answer
 – 46

Question 6-Who is the first person of Indian origin who is working for Tesla ?
Answer – Ashok Ailuswami

Question 7 – By whom was the Yoga Academy inaugurated in Hyderabad?
Answer – Sarbananda Sonewal

Question 8- Which state has got the first place in the highest number of ODF villages?
Answer – Telangana

Question 9- The person who has been appointed as the Director General of the National Mission to keep Ganga clean?
Answer- G Ashok Kumar

Question10-Recently by which minister (NEAT) National Alliance for Technology 3.0 was launched?
Answer – By Education Minister Dharmendra Pradhan

Daily Current Affairs 06 January 2022

Question 1 – Recently which central ministry drafted the “National Air Sports Policy”?
Answer – By the Ministry of Civil Aviation.

Question 2 – Which bank has been given the status of scheduled bank by RBI?
Answer – Airtel Payments Bank has been given the status of a scheduled bank.

Question 3 – Which district of Odisha has been declared as child marriage free district recently?
Answer – Ganjam district of Odisha state was declared as child marriage free district.

Question 4 – In which country a new strain of corona virus “IHU” was identified?
Answer – France

Question 5: Which ministry has launched “Smart Cities and Academia Towards Action and Research (SAAR)” program?
Answer – By the Ministry of Housing and Urban Affairs.

Question 6 – Recently who has been appointed as the new Executive Director (ED) by RBI Reserve Bank of India?
Answer – Ajay Kumar Chaudhary and Deepak Kumar

Question 7 – Who has been appointed as the chairman of the UN Anti-Terrorism Committee (CTC) recently?
Answer – TS Trirumurthy

Question 8 – Which two countries have been included in the International Solar Alliance (ISA)?
Answer – Antigua and Barbuda

Question 9 – Which airport was recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
Answer – Maharaja Veer Vikram Airport

Question 10 – Recently which woman has become the first woman to head Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)?
Answer – Alka Mittal

Daily Current Affairs 05 January 2022

 Question 1 – Which country will host the multinational naval  exercise Milan to be held in Visakhapatnam  on February 25, 2022  ?
Answer – India

Question 2 – The world famous Kenyan politician, conservationist and fossil hunter who is credited with the discovery of ‘Turkana Boy’ in 1984 to the great paleoanthropologist?
Answer – Richard Leakey

Question 3 – The Prime Minister of Sudan who recently announced his resignation ?
Answer – Abdullah Hamdok

Question 4 – Who has been appointed as  the first chairman and managing director (interim) of India’s largest oil and gas producer  Oil and Natural Gas Corporation ? Answer – Alka Mittal

Question 5 – Recently who has been included in the top royal order of Britain?
Answer – Former British Prime Minister Tony Blair

Question 6 – Which person of Indian origin was the first employee to be hired for Tesla ?
Answer – Ashok Eluswamy

Question 7 – Who has been appointed as the next CEO of Vistara Airlines?
Answer – Vinod Kannan

Question 8 –  Which mission has been launched by the Minister of Information Technology to attract large investments for setting up semiconductor wafer fabrication facilities in India?
Answer – India Semiconductor Mission

Question 9 – Which is the first company in the world to achieve $3 trillion M-Cap Hit ?
Answer – Apple

Question 10 – What is the name of the new variant of COVID-19 found in France?
Answer – IHU

Daily Current Affairs 04 January 2022

Question 1 – Name the country which has recently procured 25 Chinese J-10C fighter jets  ?
Answer – Pakistan

Question 2 – What is the name of the first indigenously developed receptor binding domain (RBD) protein sub-unit vaccine for COVID-19 by India ?
Answer – CORBEVAXTM

Question 3 – Name the state where the price of petrol and diesel has been cut by Rs 25 per liter for the poor two wheelers?
Answer – Jharkhand

Question 4 – Which country has assumed the presidency of the European Union for the next 6 months?
Answer – France

Question 5: When is the World Braille Day celebrated?
Answer – January 4

Question 6 – Who has taken over as the 24th Director General (DG) of the Indian Coast Guard ?
Answer – VS Pathanis

Question 7 – Who has been appointed as the new Chairman and Chief Executive Officer of Railway Board ?
Answer – Vinay Kumar Tripathi

Question 8 – Which country’s team has won the Under-19 Asia Cricket Cup?
Answer – Indian team

Question 9 – Who has started the 100-day reading campaign ‘Padhe Bharat’?
Answer – Union Education Minister Dharmendra Pradhan

Question 10 – For how long has RBI extended the KYC updation deadline for bank accounts  ?
Answer – 31 March 2022

Daily Current Affairs 3rd January 2022

Question 1 – Which photojournalist has been given the Mumbai Press Club’s RedInk Award 2020 posthumously?
Answer – Danish Siddiqui (RedInk Awards for Excellence in Journalism  )

Question 2 – Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer (MD & CEO) of Jammu and Kashmir Bank ?
Answer – Baldev Prakash

Question 3 – Where has the world’s largest metro line been started?
Answer – China

Question 4 – When has the Defense Research and Development Organization ( DRDO  ) celebrated its  64th  Raising Day?
Answer – January 01, 2022 

Question 5 – What is the new name of Jhansi railway station of UP?
Answer – Veerangana Laxmi Bai Railway Station

Question 6 – Which South African wicket-keeper batsman has announced his retirement from Test cricket with immediate effect?
Answer –  Quinton de Kock

Question 7 – Name the Indian player who has completed 100 wickets on foreign soil?
Answer – Jasprit Bumrah

Question 8 – Who has been appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations Conference on Disarmament in Geneva  ?
Answer – Senior Diplomat Anupam Ray

Question 9 – Which New Zealand player has announced retirement from international cricket?
Answer – Ross Taylor

Question 10 – Which country has announced a five-year roadmap to achieve its goal of becoming a global robotics innovation hub by the year 2025 ?
Answer – China

Daily Current Affairs 30 December

Question 1 – Which country has introduced the world’s first dual-mode vehicle (DMV)?
Answer – Japan

Question 2 – Who has got the first place among the 34 states and union territories that have implemented the Shyama Prasad Mukherjee Rurban Mission ?
Answer – Telangana

Question 3 – Which web portal has been launched by the Chief Minister of Haryana recently?
Answer – Haryana Skill Employment Corporation Portal

Question 4 – Who has been appointed as the Chief Executive Officer in the state-run Energy Efficiency Services (EESL) Answer
 Radhika Jha

Question 5 – Who has won double gold in the 4th Para-Badminton National Championship ?
Answer – Nitesh Kumar

Question 6 – Name the former biologist and Pulitzer Prize winner known as “Father of Biodiversity” ?
Answer – EO Wilson

Question 7 – Which Bollywood star has been named its 2021 Person of the Year by PETA ?
Answer – Alia Bhatt

Question 8 – Which industrialist, popularly known as the Greenman of Gujarat, has won the Global Environment and Climate Action Citizen Award?
Answer – Viral Desai

Question 9 – Who is the author of the book named “The Modi Gambit: Decoding Modi 2.0”?
Answer – Sanju Verma

Question 10 – ‘Renukaji Dam Project’ is related to which Indian state?
Answer – Himachal Pradesh

Daily Current Affairs 29 December

Question 1 – Which Indian cricketer recently announced retirement from all forms of cricket?
Answer – Harbhajan Singh

Question 2 – “Star Rating Protocol of Garbage Free Cities- Toolkit 2022 ” has been launched by which union ministry ?
Answer – Ministry of Housing and Urban Affairs

Question 3 – What is the name of the country with ‘Sircon Hypersonic Missile System’ ?
Answer – Russia

Question 4 – Which state has started “Nadi Utsav” to honor rivers?
Answer – Government of Gujarat

Question 5 – Which Indian-origin person has been appointed to the Supreme Judicial Bench of South Africa?
Answer – Narendran ‘Jodi’ Kolapen

Question 6 – Name the former Greek President who has died recently?
Answer – Karolos Papoulias

Question 7 – Who was named as the Director General and CEO of the Indian Institute of Corporate Affairs ?
Answer – IAS Praveen Kumar

Question 8 – Who is the winner of 11th Junior National Men’s Hockey Championship ?
Answer – Uttar Pradesh

Question 9 – Name the country which has launched new camera satellite with 5m resolution?
Answer – China

Question 10 – The President of which country has recently suspended the Prime Minister?
Answer – Somalia

Daily Current Affairs 28 December

Question 1 – Recently which member of Rajya Sabha has been honored with Atal Samman Award?
Answer – Dr. Sudhanshu Trivedi

Question 2 – American naturalists who are called “Darwin of the modern era” ?
Answer – EO Wilson

Question 3 – Name the Indian singer whose song ‘Vaaste’ has featured in the list of Global Top 100 of YouTube?
Answer – Dhvani Bhanushali

Question 4 – With whom has Paytm Payments Bank announced a partnership?
Answer – MoneyGram

Question 5 – Which state has got the first position for the fourth time in the Health Index 2021?
Answer – Kerala

Question 6 – In which country is the ‘Pillar of Shame ‘ , which was in news recently ?
Answer – Hong Kong

Question 7 – Who has got the title of ‘Global Sponsor of the Year’?
Answer – Adani Green

Question 8 – The MP who was a Rajya Sabha MP for 7 consecutive times, who has passed away recently ?
Answer – Mahendra Prasad

Question 9 – Which state has got the first place in the Good Governance Index 2021?
Answer – State – Gujarat, Union Territory – Delhi.

Question 10 – Who has been elected as the new Deputy National Security Advisor (Deputy NSA) of the country?
Answer – Former diplomat Vikram Misri

Daily Current Affairs 27 December

Question 1 – Recently who has been appointed as the acting Chief Justice of the High Court of Uttarakhand?
Answer – Justice SK Mishra

Question 2 – Name the world’s largest and powerful space telescope which was launched on 25 December 2021?
Answer – James Webb Space Telescope, NASA

Question 3 – Which state of India got an additional 150 million loan from the World Bank?
Answer – Karnataka

Question 4 – Which IIT has been ranked first in the ‘Most Innovative Research Institutions’?
Answer – IIT Roorkee IIT Roorkee

Question 5 – Who is the author of the book ‘The Monk Who Transformed UP’ and on whom is it based?
Answer – by Shantanu Gupta – On Yogi Adityanath’s journey to become a politician.

Question 6 – Which micro blogging site’s Gujarati version has been launched?
Answer – Ku

Question 7 – Paxlovid is the first pill against which disease which was in discussion recently?
Answer – COVID-19

Question 8 – What is the name of a semi high-speed railway project being built in Kerala ?
Answer – Silver Line

Question 9 – In which state the ‘Power Criminal Law Bill’ has been proposed?
Answer – Maharashtra

Question 10 – When is National Mathematics Day celebrated?
Answer – 22nd December

Daily Current Affairs 25 December

Question 1 – When is Christmas Day celebrated?
Answer – December 25

Question 2 – Apart from Christmas Day, which other day falls on 25th December?
Answer – Good Governance Day

Question 3 – By what name has the Maharashtra government launched a mobile app and smart card for bus travel?
Answer – Chalo Mobile App and Chalo Smart Card

Question 4 – Padma Bhushan awardee environmentalist  Dr. Anil Prakash Joshi  has  been honored with which award
for social justice 2021 ? Answer – Mother Teresa Memorial Award

Question 5 –   Who was the winner of the Asian Champions Trophy men ‘s hockey tournament?
North – South Korea

Question 6 –   What is the rank of India in the Asian Champions Trophy men’s hockey tournament ?
Answer – Third

Question 7 – Who became the first Indian teenager to win the Junior Squash Open in the US?
Answer – Anahata Singh

Question 8 – Winner of SAIF Under-19 Women’s Championship?
Answer – Bangladesh

Question 9 – Why is Good Governance Day celebrated?
Answer –  On the occasion of the birth anniversary of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee

Question 10 – Where has the longest Pool T bridge of Odisha inaugurated?
Answer – Cuttack

Daily Current Affairs 24 December

Question 1 – India became the third country to host the unicorn by displacing which country?
Answer – U K

Question 2- IFFCO-TOKIO General Insurance has appointed its new Managing Director and Chief Executive Officer?
Answer – HO Suri

Question 3 – Which bank has been included as agency bank by RBI?
Answer – CSB Bank

Question 4 – When is the National Consumer Rights Day celebrated?
Answer – December 24

Question 5 – Which country is the largest producer of Jade mineral in the world?
Answer – Myanmar

Question 6 – The institute of ‘Vernacular Innovation Program’ was launched in India?
Answer – NITI Aayog

Question 7 – British Italian architect who received Pritzker Prize in 2007 , Nobel Prize in Architecture ? Answer – Richard Rogers
 

Question 8 – Which university has  won  the  ‘Digital Innovation of the Year Award’ at the prestigious Times Higher Education – THE Asia Awards  2021 ?
Answer – OP Jindal Global University (JGU) 

Question 9 – In which category has the Central Government announced the inclusion of women commandos?
Answer – Z plus security category

Question 10 – Which woman environmental activist from Karnataka has been honored with the United Nations Women’s Award 2021?
Answer – Divya Hegde

Daily Current Affairs 21 December

Question 1 – Who has been chosen as the best sports personality by BBC in the year 2021?
Answer – US Open Champion Emma Radukanu

Question 2 – “Barm Soup” is related to which country, which has recently been included in the World Cultural Heritage by UNESCO?
Answer – Haiti Country

Question 3 – Which state of India has become the first union territory to have 100% vaccination of COVID-19?
Answer – Andaman and Nicobar

Question 4 – Who has been appointed as the Indian Ambassador to China?
Answer – Pradeep Kumar Rawat

Question 5 – What is the name of the youngest person to become the President of Chile?
Answer – Gabriel Boris (35 years old)

Question 6 – What is the name of the first Indian to win a silver medal in the BWF World Championships?
Answer – Shuttler Kidambi Srikanth 

Question 7 – How many medals did India win in the Commonwealth Weightlifting Championships in 2021?
Answer – Total 16 medals in which 4 gold, 7 silver and 5 bronze medals.

Question 8 – Tamil Nadu government has announced which song as the state anthem
Answer – ‘Tamil Thai Vazhthu’

Question 9 – Who has been elected as the President of “The Indian Newspaper Society” for the year 2021-22 ?
Answer – Mohit Jain (The Economic Times) 

Question 10 – Recently which Olympic medalist has been elected as a member of the Athletes Commission of the Badminton World Federation ?
Answer – PV Sandhu

Daily Current Affairs 20 December

Question 1 – On which day International Humanity Unity Day is celebrated?
Answer – 20 December

Question 2 – The Chief Minister of which state has decided to make Rishabh Pant the brand ambassador of the state?
Answer – Uttarakhand

Question 3 – Who has been appointed as the captain of the team for India Under 19 team 2022?
Answer – Yash Dhul

Question 4 – Which city has set the record for making the world’s longest flute?
Answer – Pilibhit, Uttar Pradesh (16 feet 6 inches) 

Question 5 – Who has been appointed as the new national secretary of which Mahasabha, Akhil Balyan?
Answer – All India Jat Mahasabha

Question 6 – Name the region with which internet based platform Vihangam (VIHANGAM) is connected?
Answer – Mining

Question 7 –  Which organization announced a package of $ 93 billion to help poor countries deal with the COVID-19 crisis?
Answer – World Bank

Question 8 – Name the storm that hit the Philippines?
Answer – Rai

Question 9 – Avni Lekhra, who won the award for Best Female Debut, is associated with which sport?
Answer – Shooting

Question 10 – Name the party which has appointed former JD(U) Rajya Sabha MP Pavan Varma as its national vice-president?
Answer – Trinamool Congress

Daily Current Affairs December 18

Question 1 – Which organization releases “Tracking Universal Coverage – 2021 Global Monitoring Report” ?
Answer – World Health Organization (WHO)

Question 2 – When is International Migrants Day celebrated?
Answer on 18th December.

 Question 3 – Name the institute whose researchers have designed RT-PCR kit to detect Omicrant variants ?
Answer – IIT – Delhi

Question 4 – Which organization releases the State of the world’s land and water resources for food and agriculture (SOLAW 2021) report?
Answer – Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations

Question 5 – What is a wearable device launched by Bank of Baroda?
Answer – “bob World Wave” 

Question 6 – Who has been given the Global Entrepreneur of the Year Award ?
Answer – Kumar Mangalam Birla

Question 7 –  Recently launched supersonic missile assisted torpedo system  has been launched by which institute ?
Answer – DRDO (India’s Defense Research and Development Organization)

Question 8 – When is the World Arabic Language Day celebrated?
Answer – December 18

Question 9 – Data analytics company YouGov. In a survey conducted by, Prime Minister Narendra Modi has got what position in the list of top 20 most admired men in the world?
Answer – 8th

Question 10 – Who has inaugurated the Khelo India Women’s Hockey League ?
Answer – Sports Minister Anurag Thakur

Daily Current Affairs 17 December

Question 1 – Which country has hosted the 8th Indian Ocean Dialogue ?
Answer – India

Question 2 – Which country has honored Prime Minister Narendra Modi with the highest civilian award?
Answer – Bhutan

Question 3 – Which person popularly known as Metroman has recently announced his retirement from politics?
Answer – E – Sreedharan

Question 4 – Who is the Defense Minister of France who is visiting India?
Answer – Florence Parly

Question 5 – Who has been awarded the title of Best Female Debut at the Paralympic Awards 2021?
Answer – India’s shooter Avani Lekhara 

Question 6 – What is the name of the woman who won gold medal in Commonwealth Weightlifting Championship breaking 8 national records?
Answer – Poornima Pandey

Question 7 – What is the name of the new DGP of Punjab?
Answer – Siddharth Chattopadhyay

Question 8 – Recently, the marriageable age of women has been fixed by the Union Cabinet?
Answer – 21 Years

Question 9 – Which Indian journalist has been named among the winners of the 2022 alumni award winners by Columbia Journalism School?
Answer – Malini Parthasarathy

Question 10 – Name the airport in India which will soon become a 4 runway airport?
Answer – Indira Gandhi International Airport

Daily Current Affairs 16 December

Question 1 – Name the US brand which has selected ‘Khadi Denim’ for its fashion apparels?
Answer – Patagonia

Question 2 – Where is the seventh edition of India International Science Festival being organized?
Answer – Panaji, Goa

Question 3 – Name the city where the world’s first government to be completely paperless has been formed?
Answer – Dubai

Question 4 – In which state / union territory ‘Nupi Lal Diwas’ is celebrated every year?
Answer – Manipur

Question 5 – River Seine which was in news recently is located in which country?
Answer – France

Question 6 – Who has been chosen as the ‘2021 Athlete of the Year’ by Time magazine?
Answer – Simone Biles, American gymnast

Question 7 – Name the country by which the Commercial Space Astronaut Wings Program was being implemented till now?
North America

Question 8 – In which state of India is the Buxa Tiger Reserve located?
Answer – West Bengal

Question 9 – French fashion house  Chanel   has selected British Indian woman as Global CEO?
Answer – Leena Nair 

Question 10 – What is the name of the new book of former Union Minister and Lok Sabha MP Dr. Shashi Tharoor ?
Answer – Pride, Prejudice and Punditry

Daily Current Affairs 11 December

Question 1 – Name the city which adopted the SAARC Charter on 8th December 1985?
Answer – Dhaka

Question 2 – For how long has the Union Cabinet approved the continuation of the Pradhan Mantri Central Housing Scheme (Gramin) from 2021?
Answer – From 2021 to 2024.

Question 3 – Name the EdTech company which is the most valuable company in the world till 2021?
Answer – Byju’s

Question 4 – Name the two people of Japan who have become the first self-paid space tourist after the year 2009?
Answer – Yusaku Maezawa and Yozo Hirano

Question 5 – The first airline of India which has become the first airline to launch ESG Report?
Answer – Indigo

Question 6 – How long is the plan to set up India’s space station by the central government ?
Answer – Year 2030

Question 7 – When was the Saryu Canal National Project inaugurated at a cost of Rs 9,802 crore in Balrampur district of Uttar Pradesh ?
Answer – 11 December 2021

Question 8 – After the Second World War, who has been elected by the Parliament of Germany as the 9th Chancellor?
Answer – Olaf Scholz 

Question 9 – Name the agency that has launched a new X-ray observatory to study black holes and other mysterious phenomena ?
Answer – NASA

Question 10 – UNGA (UN General Assembly  ) has given observer status to which intergovernmental organization ? North – International Solar Alliance


Daily Current Affairs 10 December

Question 1 – When is Human Rights Day celebrated in the world?
Answer – December 10

Question 2 – Which scientist from IIT Kanpur won the Young Geospatial Scientist Award?
Answer – Scientist Ropesh Goyal

Question 3 – Name the ministry which has launched the ‘ Atal Vayo Abhyudaya Yojana (AVYAY) scheme’.
Answer – Ministry of Social Justice and Empowerment

Question 4 – Name the portal which was launched by the Ministry of Civil Aviation for seamless air travel during COVID-19?
Answer – Air Suwidha (Air Suvidha)

Question 5 – Name the space agency that launched the Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) .
Answer – NASA

Question 6 – What is the rank of India in the Asia Power Index 2021?
Answer – Fourth place

Question 7 – Which Indian bureaucrat has been invited to join the advisory board of International IDEA -International Institute for Democracy and Electoral Assistance  (International IDEA) ? Answer – Sunil Arora

Question 8 – Name the app which has been recently launched by the Ministry of Education?
Answer – Sangam App

Question 9 – What is the status given to Paytm Payments Bank by RBI?
Answer – Scheduled Bank Status

Question 10 – Which hockey team member has been selected by the Uttar Pradesh government for the post of Officer on Special Duty in Police?
Answer – Lalit Kumar Upadhyay

Daily Current Affairs 09 December

Question 1 – Name of the first CDS Chief of Defense Staff of India who died in a helicopter crash?
Answer – General Bipin Rawat

Question 2 – Which missile has been successfully trained by DRDO from Chandipur in Odisha after February?
Answer – Vertical Launch of Short Range Surface to Air Missile (VL-SRSAM)

Question 3 – What is the name of the person who became the President of the country of Gambia for the second time?
Answer – Adama Barrow

Question 4 – Name the sanctuary which was recently declared as 16th Bird Sanctuary?
Answer – Kazuveli Wetland located in Villupuram district of Tamil Nadu 

Answer 5 – When is the International Anti-Corruption Day celebrated?
Answer – On 9th December

Question 6 – Which state will host joint military exercise PANEX-21 with BIMSTEC countries?
Answer – Pune

Question 7 – Which country has announced diplomatic boycott of Beijing Winter Olympics?
North America

Question 8 – Who has been elected as the new President of FICCI?
Answer – Sanjeev Mehta

Question 9 – Which country won the Davis Cup Tennis Tournament 2021 by defeating Croatia?
Answer – Russia

Question 10 – Who has received the country’s highest literary award ‘Jnanpith Award’?
Answer – Sapphire Phukan Jr and Damodar Moujo

Daily Current Affairs 08 December

Question 1 – What is the name of the city in the country which has hosted the “India-Russia “2+2” for the first time?
Answer – New Delhi

Question 2 – Who from India has been jointly selected for the ‘Ciprian Foias Prize’?
Answer – Nikhil Srivastava, an Indian-American mathematician

Question 3 – Name the cricketer of New Zealand recently who has taken 10 wickets in 1 innings?
Answer – Ajaz Patel

Question 4 – When is World Soil Day celebrated?
Answer – On 5th December

Question 5 – Which famous person, who was awarded the Padma Shri at the age of 104, has passed away?
Answer – Nand Kishore Pristi

Question 6 – Recently which Congress MLA from Goa has resigned from his party and joined BJP?
Answer – Ravi Naik

Question 7 – Which Indian-origin doctor has been selected by NASA as an astronaut?
Answer – Dr. Anil Menon (Lt. Colonel of the US Air Force)

Question 8 – Which player has been awarded the Debutant Player of the Year Award by the Women’s Tennis Association ?
Answer – Emma Radukanu

Question 9 – Shruti Sitara has become the first Indian to win which title?
Answer – Miss Trans Global Universe 2021 

Question 10 – In the year 2020, leaving behind which country, India has reached the first place in food export to Arab countries?
Answer – Brazil

dayLee Current Affairs 07 December

Question 1 – When is the International Day of Persons with Disabilities observed?
Answer – On 3rd December
Question 2 – When is “Human Rights Day” celebrated?
Answer – December 10
Question 3 – Which team has won the Junior Hockey World Cup title?
Answer – Argentina
Question 4 – Who is the new director of Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)?
Answer – Vikas Kumar
Question 5 – Which female cricketer has been chosen as the brand ambassador by IIT Madras for a startup named Incubated Startup GUVI?
Answer – Smriti Mandhana
Question 6 – Who is the Indian female athlete who won silver medal in Asia Youth Paralympic Games?
Answer – Ananya Bansal
Question 7 – On which day is “Friendship Day” celebrated by India and Bangladesh?
Answer – 06 December
Question 8 – Which scheme has been launched by the Federal Bank for women?
Answer – Mahila Mitra Plus Scheme
Question 9 – Which cricketer has been chosen as the new brand ambassador by Kinara Capital Company?
Answer – Ravindra Jadeja
Question 10 – Which country has again emerged as India’s largest trading partner in the field of international bilateral trade?
North America

Daily Current Affairs 06 December

Question 1 – Which is the scheme which has been recently launched by the Ministry of Culture for financial assistance for the development of Buddhist / Tibetan culture and art?
Answer –
 Kala Sanskriti Vikas Yojana (KSVY)
Question 2 – Who has been honored with the ‘Woman of the Year Award’ by the international athlete body ‘World Athletics’ for promoting sports and advocating gender equality in the country?
Answer – Famous long jumper Anju Bobby George
Question 3 – Who is the first Indian Chief Economist of International Monetary Fund who will soon take over as the first Deputy Managing Director of the organization ?
Answer – Geeta Gopinath
Question 4 – When is Indian Navy Day celebrated?
Answer – 4th December
Question 5 – For which state, recently the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of projects worth Rs 180000 crore?
Answer – Uttarakhand
Question 6 – What is the name of the Indo-Maldives joint military exercise being held from 06 to 19 December ?
Answer – EKUVERIN
Question 7 – Who has been appointed as the chairman of the National Highways Authority of India (NHAI) ?
Answer – Alka Upadhyay
Question 8 – Who has been appointed as the chairman of Inland Waterways Authority of India?
Answer – Sanjay Bandyopadhyay
Question 9- When was the International Volunteer Day celebrated by the United Nations?
Answer – December 5
Question 10 – Who has been appointed as the Director General of the National Mission for Clean Ganga?
Answer – Ashok Kumar

Daily Current Affairs December 1

Question 1- Recently, where will the world’s highest railway bridge pier be built?
Answer-
 Manipur
Question 2- When has the remembrance day been celebrated for all the victims of chemical warfare recently?
Answer- 30 November
Question 3- Geoffrey Johnson who passed away recently, who was he?
Answer- Casting Director
Question 4- Recently actor Sanjay Dutt has been appointed as the brand ambassador of which state?
Answer- Arunachal Pradesh
Question: Which country will get the world’s first ‘floating city’ by 5-2025?
Answer- South Korea
Question 6- Where will the 7th India International Science Festival be organized recently?
North Goa
Question 7- Recently which bank has been fined Rs 1 crore by RBI?
Answer- Union Bank of India
Question 8- Recently who has taken over as the Chief of Indian Navy?
Answer- R Hari Kumar
Question 9- Recently who has won the Malaysian Open Squash Championship 2021?
Answer- Saurav Ghoshal
Question 10- Which edition of ‘Indian Young Professional Program’ has been launched recently?
Answer – First Edition

Daily Current Affairs 30 November

Question 1- Recently ‘Call Your Cop’ mobile app has been launched by whom?
Answer- Nagaland Police Officer
Question 2- Recently who has been appointed as the new Prime Minister of Czech Republic?
Answer- Petr Fiala
Question 3- When has the International Day of Solidarity with the Palestinian People been celebrated recently?
Answer- 29 November
Question 4- Shivshankar who passed away recently, who was he?
Answer- Choreographer
Question 5- Recently Merriam Webster has made his 2021 Word of the Year?
Answer- Vaccine
Question 6- Recently who has become the non-executive director of Hero MotoCorp?
Answer – Rajnish Kumar
Question 7- Recently RBI has issued new norms for whom? Answer- Question 8- For private banks, who has become the chairman of
CBIC
recently?
Answer- Vivek Johri
Question 9- Recently which state government has approved the proposal to make India’s first cyber tehsil?
Answer- Madhya Pradesh
Question 10- Recently India, Sri Lanka and which other country has organized Colombo Security Conference for the first time ?
North Maldives

Daily Current Affairs 29 November

Question 1- Recently, how many billion dollars has India’s foreign exchange reserves reached?
Answer – $ 640 billion
Question 2- When is the National Organ Donation Day celebrated recently?
Answer- 27 November
Question 3- Recently which state government has announced to start ‘Street Project’?
Answer- Kerala
Question 4- Recently which IIT has completed 175 years on 25th November?
Answer- IIT Roorkee
Question 5- Where has JK Gymnastics been inaugurated recently ?
Answer- Jammu and Kashmir
Question 6- Who was Sanant Tanti who passed away recently?
Answer- Poet
Question 7- Where has the Ayurveda festival 2021 been inaugurated recently?
Answer- New Delhi
Question 8- Where has the Cherry Blossom Festival 2021 started recently?
Answer- Shillong Question 9- Where has the ‘Dakshin Shakti’ military exercise been organized recently? Answer- Jaisalmer Question 10- Recently who has topped in the new disaster report of State Bank of India? North America



Daily Current Affairs 27 November

Question 1- When has the National Milk Day of India been celebrated recently?
Answer- 26 November
Question 2- Who has won the National Blind Cricket Tournament recently?
Answer- Andhra Pradesh
Question 3- Who was Bichu Thirumala who passed away recently?
Answer- Lyricist
Question 4- Recently, how much money has been allocated for the MNREGA scheme by the central government?
Answer- Rs 10000 crore
Question 5- Recently who has been honored with Time Magazine India Lifetime Achievement Award?
Answer- DC Singhania
Question 6- Recently which day has been celebrated in Assam on 24th December?
Answer – Lachais Day
Question 7- Recently which bank has partnered with Amazon Pay for UPI transactions?
Answer- Yes Bank
Question 8- According to the recently released report, what percentage of POCSO cases are pending in courts in the year 2020?
Answer- 99 percent
Question 9- Recently India and which state have discussed green energy cooperation?
Answer- Britain
Question 10- Recently the National Apprenticeship Training Scheme has been extended for how long?
Answer
 – For 5 years

Daily Current Affairs 26 November

Question 1- Recently who has launched the world’s first “DART mission”?
Answer- NASA
Question 2- Which has become the world’s most polluted city recently?
Answer- Lahore
Question 3- Recently who has topped the SDG Urban Index inaugurated by NITI Aayog?
Answer- Shimla
Question 4- Recently who has become the first female Prime Minister of Sweden?
Answer- Magdalena Anderson
Question 5- Recently the former President of which country has passed away?
Answer- South Korea
Question 6- Recently PM Modi has laid the foundation stone of which international airport?
Answer – Noida International Airport
Question 7- Recently who has won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2021?
Answer- Tamil Nadu
Question 8- Recently when ‘International Day for the Elimination of Violence Against Women’ has been celebrated?
Answer- 25 November
Question 9- Recently who has launched Virtual Science Lab for children?
Answer- Jitendra Singh
Question 10- Recently who will host the 5th World Congress on Disaster Management?
Answer – IIT Delhi

Daily Current Affairs 25 November

Question 1- Recently which state has celebrated ‘Lachis Day’ on 24th November?
Answer- Assam
Question 2- Who has won the title of Best Actor in the International Emmy Awards 2021?
Answer- David Tennant
Question 3- Recently which state’s cabinet has approved the ‘New Sports Policy’?
Answer- Uttarakhand
Question 4- How long has the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana been extended recently?
Answer- March 2022
Question 5- Recently which portal has been launched by the Minister of Coal and Mines Prahlad Joshi?
Answer- E-portal of Accreditation Scheme
Question 6- Recently which bank has launched the online platform ‘Trade Emerge’?
Answer- ICICI
Question 7- Recently who has become the new Prime Minister of Kuwait?
Answer- Sheikh Sabah Al Khalid Question 8- Recently any birth anniversary has been celebrated in Karnataka? Answer- Kanakdas Question 9- Recently who has been announced to be appointed by Pakistan as its new ambassador to America? Answer- Masood Khan Question 10- Recently who has won the Indonesia Masters badminton tournament? Answer – Kaito Momota



Daily Current Affairs 22 November

Question 1- Which new satellite has been launched by China recently?
Answer- Gaofen -11 03
Question 2- When has World Television Day been celebrated recently?
Answer- 21 November
Question 3- Recently A1 powered ‘Voice Trading’ has been launched by? Answer- Paytm Money Question 4- Who was
Azizul
Haque who passed away recently?
Answer- Author (Bangladesh)
Question 5- Where will the ‘World Expo’ be inaugurated recently?
Answer- Dubai
Question 6- Recently which state has established Fintech Governing Counseling?
Answer- Tamil Nadu
Question 7- The Prime Minister of which country has unveiled a stimulus package of $ 490 billion?
Answer-Japan
Question 8- Recently for how long has it been resolved to clean the Yamuna in Delhi?
Answer- 2025
Question 9- Recently Sustainable Development Cell has been constituted by whom?
Answer- Ministry of Coal
Question 10- Where has the foundation stone of the Defense Industrial Corridor project been laid recently?
Answer – Jhansi

Daily Current Affairs 20 November

Question 1- When has ‘World Toilet Day’ been celebrated recently?
Answer- 19 November
Question 2- Who will host the ICC Under 19 Men’s World Cup recently?
Answer- West Indies
Question 3- Who was ‘Pandit Novi Kapadia’ who passed away recently?
Answer- Author
Question 4- Recently by whom the ideal village ‘Sui’ of Haryana has been inaugurated?
Answer- Ramnath Kovind
Question 5- Recently by whom the foundation stone of ‘Ultra Mega Power Solar’ has been laid in Jhansi?
Answer- Prime Minister Narendra Modi
Question 6- Recently who has won Vinaya Tennis Open 2021?
Answer – Alexander Zverev
Question 7- Where will the ‘All India Indira Marathon’ be organized recently?
Answer- Prayagraj
Question 8- Recently where has the Indian Railways opened the first pod retiring room?
Answer- Mumbai
Question 9- Where was the All India Presiding Officers’ Conference held recently?
Answer- Shimla
Question 10- Recently who has received the Indian Film Personality Award?
Answer – Hema Malini and Prasoon Joshi

Daily Current Affairs 19 November

Question 1- When has ‘Natural Medicine Day’ been celebrated recently?
Answer- 18 November
Question 2- Which birth anniversary is being celebrated across the country on this day?
Answer- Guru Nanak Dev Jayanti
Question 3- By whom will the ‘Water Heroes’ competition be launched on 1st December 2021?
Answer- Ministry of Jal Shakti
Question 4- Recently which state government has made ‘Salman Khan’ the brand ambassador of COVID-19 vaccine?
Answer- Maharashtra
Question 5- Recently in which country has India started supplying S-400 air defense system?
Answer- Russia
Question 6- Recently which ministry has inaugurated Tech Kniv @ 75 ?
Answer-Ministry of Science and Technology
Question 7- Recently India’s first digital food museum has been launched? Answer- Tamil Nadu Question 8- In which state ‘
Kalipath
Rath Festival’ is celebrated recently?
Answer- Kerala
Question 9- Recently India’s first fisheries business incubator has been launched? Answer- Gurugram
Question
10- Recently by whom has the TRIFED Aadi Mahotsav been inaugurated?
Answer- Arjun Munda (Minister of Tribal Affairs)

Daily Current Affairs November 18

Question 1- When has the National Epilepsy Day been celebrated recently?
Answer- 17 November
Question 2- Which village of Telangana has been selected as the best tourism village recently?
Answer- Pochampally Village
Question 3- Who has topped the recently released ‘Global Bribery List’?
Answer- Denmark
Question 4- Recently the second edition of ‘Keep your mouth closed’ campaign has been launched by which bank?
Answer- HDFC Bank
Question 5- Recently who has been elected as the chairman of ICC Cricket Committee?
Answer- Saurabh Ganguly
Question 6- Recently which state government has launched Duare Ration Scheme?
North West Bengal
Question 7- According to a study, by what percentage has the consumption of antibiotics increased in the last two decades?
Answer- 46 percent
Question 8- Recently, where will the three-day ‘National Defense Surrender Parv’ be organized?
Answer- Jhansi
Question 9- Recently who has become the Player of the Series in ICC T20 World Cup 2021?
Answer- David Warner
Question 10- Recently which country has won the World Cup trophy in 2021?
Answer – Australia

Daily Current Affairs November 17

Question 1- Where has the ‘Duare Ration Scheme’ been launched recently?
Answer- West Bengal
Question 2- In which state ‘Chiranjeevi Camps’ have been organized recently?
Answer- Rajasthan
Question 3- Where has India’s first food safety museum been opened recently?
Answer- Thanjavur
Question 4- Who has recently inaugurated the 33rd edition of Hunar Haat in Delhi?
Answer- Mukhtar Abbas Naqvi
Question 5- Where was India’s first ‘Grass Conservancy’ inaugurated recently?
Answer- Uttarakhand
Question 6- Recently the Purvanchal Expressway has been inaugurated by whom?
Answer- Prime Minister Narendra Modi
Question 7- Recently the world’s first merchant share holder program has been launched by whom?
Answer- Question on India
8- Mannu Bhandari who passed away recently, who was she?
Answer- Author
Question 9- Which country has topped the list of richest countries recently? Answer- China Question 10- Recently Hasan Azizul Hook has passed away who was he
Answer – Writer (Bangladesh)

Daily Current Affairs 16 November

Question 1- In which country has recently won its first T20 World Cup? Answer- Australia Question 2- Who was Babasaheb
Purendra
who passed away recently?
Answer- Historian
Question 3- Recently who has been appointed as the brand ambassador of Kids Footwear ‘Plato’?
Answer- Rahul Dravid
Question 4- Where will the National Defense Relations Festival be organized from 17 to 19 November 2021 under the Amrit Festival of Independence?
Answer- Jhansi
Question 5- Recently which expedition India has launched for Antarctica?
Answer- 41st Scientific Expedition
Question 6- Recently when National Press Day has been celebrated?
Answer – 16 November
Question 7- When has Tribal Pride Day been celebrated recently?
Answer- 15 November
Question 8- Which festival has been started in Meghalaya recently? Answer- 44th Vangla festival
Question
9- Recently who has won the Brazilian Grand Prix 2021?
Answer- Louis Hamilton
Question 10- Who will host the COP23 on Climate Change in 2023?
Answer – UAE

Daily Current Affairs November 13

Question 1- Recently what has been found in the famous ‘Thames River’ of London?
Answer- Seahorse, Eel, Shark
Question 2- Recently what has the Chief Minister of Punjab announced for schools?
Answer- Punjabi Language Compulsory
Question 3- When has ‘World Pneumonia Day’ been celebrated recently?
Answer- 12 November
Question 4- Who has written the book ‘Sunrise over Ayodhya’ recently?
Answer- Salman Khurshid
Question 5- Recently ‘Uttarakhand Tribal Festival’ has been inaugurated by whom? Answer- Arjun Munda Question 6- Recently ‘Niramay Yojana’ has been started by whom
? Answer – Bhupendra Patel


Question 7- Recently who has become the Prime Minister of Japan again?
Answer- Fumio Kishida
Question 8- Who has been chosen as the brand ambassador of MY11 Circle recently?
Answer- Mohammad Siraj
Question 9- By whom will the Yogasan Championship be hosted in June 2022?
Answer- India
Question 10- Recently who has become the fastest player to score 2500 T20 runs?
Answer – Babar Azam

Daily Current Affairs 12 November

Question 1- When has ‘National Education Day’ been celebrated recently? Answer- 11 November Question 2- Recently ‘Onake Obvva Jayanti
 has been celebrated at where? Answer- Karnataka Question 3- Recently which web portal has been launched by India for ‘Electric Vehicle Awareness’? Answer- E-Amrit Portal Question 4- Recently PM Narendra Modi has announced to celebrate 15 November as which day? Answer- Tribal Pride Day Question 5- Who has been elected as the Vice President of Cricket of New Zealand recently? Answer- Leslie Murdoch Question 6- Recently which state has launched the road safety initiative ‘Rakshak’? Answer – Odisha

Question 7- Recently who has been appointed as the brand ambassador of Amway India?
Answer- Amitabh Bachchan
Question 8- What is the rank of India in the recently released ‘Climate Change Performance Index’?
Answer- 10th
Question 9- Recently who has become the richest self-made woman of the country?
Answer- Falguni Nair
Question 10- Which country has recently joined the International Solar Alliance?
Answer – USA


daily current affairs 11 november

Question 1- When was the ‘World Science Day for Peace and Development’ celebrated recently?
Answer- November 10th
Question 2- Recently in which state the distribution of smart health cards has been started?
Answer- Odisha
Question 3- Recently where has the Ganga Contact Exhibition been inaugurated?
Answer- Glasgow (Scotland)
Question 4- Recently which city has been included in the UNESCO Network of Creative Cities?
Answer- Shri Nagar
Question 5- Who has been re-elected as the President of FIG recently?
Answer- Morinari Watanabe
Question 6- Recently which week-long campaign has been started by the Justice Department?
Answer- Tele-law-on wheels
Question 7- Recently, where has Yogi Adityanath inaugurated ‘Vraj Utsav’?
Answer- Mathura
Question 8- Recently who has been appointed as the new chief of NDRF? Answer- Atul Karanwal
Question
9- Who has topped the recently released ‘Global Drug Policy Index 2021’?
Answer- Norway
Question 10- Recently who has become the youngest bowler to take 400 T20 wickets?
Answer – Rashid Khan

Daily Current Affairs 10 November

Question 1- Recently in which state 18 thousand women self-help group members will be trained?
Answer- Karnataka
Question 2- Recently which country’s foundation day has been celebrated on 9th November?
Answer- Uttarakhand
Question 3- Recently when has the World Science Day for Peace and Development been celebrated?
Answer- 10 November
Question 4- Recently the army chief of which country has come to visit India?
Answer- Nepal
Question 5- Koneru Ramakrishna ji passed away recently, who was he?
Answer- Psychological
question 6- Recently who has become the coach of IPL’s Royals Challengers Bangalore?
Answer – Sanjay Bangar
Question 7- Recently who has become the 72nd Grandmaster of India?
Answer – Mitrabha Guha
Question 8- By whom has the 14th edition of Cyber ​​Security Conference been inaugurated recently?
Answer- General Bipin Rawat
Question 9- Recently who has won the WTT Contender Table Tennis Tournament?
Answer- Manika Batra and Archana Kamath
Question 10- Where will the first National Yogasana Championship be organized recently?
Answer – Bhubaneshwar

Daily Current Affairs 09 November

Question 1- When has ‘World Urbanization Day’ been celebrated recently?
Answer- 8 November
Question 2- Recently ‘Chamba Chappal’ has got GI tag, it is related to which state?
Answer- Himachal Pradesh
Question 3- Recently who has launched its token solution ‘Safecard’?
Answer- Phone Pe
Question 4- When is the National Legal Services Day celebrated recently?
Answer- 9 November
Question 5- Who has become the 71st Grandmaster of India recently?
Answer- Sankalp Gupta
Question 6- Recently when ‘Uttarakhand Day’ has been celebrated?
Answer- 9 November
Question 7- Recently who has become the first woman to walk in space, name it?
Answer-Wang Yaping
Question 8- Recently who has been chosen by Bandhan Bank as its brand ambassador for Assam?
Answer- Zubeen Garg
Question 9- Recently who has been given the ‘Nelson Mandela Nobel Peace Prize 2021’?
Answer- Ajay Sharma
Question 10- Recently who has won the Mexico Grand Prix?
Answer- Max Verstappen

Daily Current Affairs 08 November

Question 1- Recently, Gujarati New Year Bestu Varas has been celebrated?
Answer – 5 November
Question 2- When has the World Tsunami Awareness Day been celebrated recently?
Answer – 5 November
Question 3- When has the National Cancer Awareness Day been celebrated recently?
Answer- November 7
Question 4- Recently which airport has been declared as ‘major airport’ by the central government?
Answer- Sri Nagar Airport
Question 5- Who has topped in the approval ratings released recently?
Answer- Narendra Modi
Question 6- Who was Tarak Sinha who passed away recently?
Answer- Cricket Coach
Question 7- Where has the International Seed Conference 2021 organized recently?
Answer- Rome
Question 8- Who has topped the recently released ICC T20 batting rankings?
Answer- Babar Azam
Question 9- Recently Ahmed Shah Ahmedzai has passed away, he was the PM of which country?
Answer- Afghanistan
Question 10- Recently which state government has launched a portal named ‘Uttam Beej’?
Answer – Haryana

Daily Current Affairs 03 November

Question 1- Recently who has launched ‘Ayushman CAPF Health Card’?
Answer- Union Home Minister Amit Shah
Question 2- When has ‘National Ayurveda Day’ been celebrated recently?
Answer- October 2
Question 3- Recently who has inaugurated the first internet exchange of Uttarakhand state?
Answer- Rajeev Chandrasekhar
Question 4- Recently who has taken over the charge of Additional Director General of Assam Rifles?
Answer- Dinesh Kumar Singh
Question 5- Recently which state government has launched the Engineering Works Portal?
Answer- Haryana
Question 6- Recently who has started the Bhasha Sangam initiative for the school?
Answer – Dharmendra Pradhan
Question 7- Recently ‘Mission Ganga’ has been included in which world book record?
Answer- Guinness Book of World Records
Question 8- Who has announced Haj 2022 recently?
Answer- Union Ministry of Minority Affairs
Question 9- Recently who has been appointed as the new Ambassador of India to Russia?
Answer- Pavan Kapoor
Question 10- Recently who has been appointed by Yes Bank as its non-executive director?
Answer- Sharad Sharma

Daily Current Affairs 02 November

Question 1- Which country has recently recognized India’s Covaxin vaccine?
Answer- Australia Question 2- When has ‘World Vegetarian Day’ been celebrated recently? Answer- November 1 Question 3- Recently who has won the title of First Miss India 2021? Answer- Pearl Agarwal Question 4- Recently Prabhakar Jog has passed away, who was he? Answer- Violinist Question 5- Who has topped the recently released Public Affairs Index 2021? Answer- Kerala Question 6- Recently which company has become the world’s most valuable company? Answer- Microsoft Question 7- Recently which scheme has been started by Amit Shah in Gujarat?

Answer – Dairy Cooperation Scheme
Question 8- Recently who has been elected by FICCI as its new Director General?
Answer- Arun Chawla
Question 9- Recently where has Amit Shah inaugurated the elevated corridor in Ahmedabad?
Answer- Question 10 on Gandhinagar Highway
Recently when Ladakh has celebrated its foundation day?
Answer – 31 October

Daily Current Affairs 01 November

Question 1- When has National Unity Day been celebrated recently?
Answer- 31 October
Question 2- Where has the 30th edition of Hunar Haat been inaugurated recently?
Answer- Dehradun
Question 3- Recently who has been elected as its new President by NCLAT?
Answer- Ashok Bhushan
Question 4- Recently who has been elected as the new Chief Secretary of Mizoram?
Answer- Renu Sharma
Question 5- Recently who has been elected as the new Director General of WHO?
Answer- Tedros Adhanom Ghebreyesus
Question 6- Where has Delhi’s first dog park been inaugurated recently?
Answer- Rajendra Nagar
Question 7- India and which country will promote defense cooperation?
Answer-Israel
Question 8- Recently which state has provided 100% first dose of COVID-19 and free ration?
Answer- Goa
Question 9- Recently with whom has Yes Bank launched a branded card? Answer- BankBazaar.com
Question
10- Recently who has been elected as the Director of National Drug Control Policy?
Answer – Dr. Rahul Gupta

Daily Current Affairs 30 October

Question 1- When has the “International Internet Day” been celebrated recently?
Answer- 29 October
Question 2- Where has the Indian Navy’s stealth frigate ‘Tushil’ been launched recently?
Answer- Russia
Question 3- Who was Puneet Rajkumar who passed away recently?
Answer- Actor
Question 4- Where has the two-day ‘Apple Festival 2021’ been inaugurated recently?
Answer- Jammu and Kashmir
Question 5- Which report has been released by the World Bank recently?
Answer- The Changing Wealth of Nations
Question 6- Where has the world’s first FIFA for school program been launched recently?
Answer – Odisha
Question 7- The government has recently extended the term of RBI governor for how many years?
Answer- 3 years Question 8- Which edition of
National Formulary of India has been launched recently ? Answer- Sixth Question 9- Which Indian Coast Guard ship has been inaugurated recently? Answer- Meaningful question 10- Recently where President Ram Nath Kovind has inaugurated the housing scheme? Answer – Gujarat

Daily Current Affairs 29 October

Question 1- When has ‘International Animation Day’ been celebrated recently?
Answer- 28 October
Question 2- Recently the Chief Minister of which state has started the ‘Education at Your Doorstep’ scheme?
Answer- Tamil Nadu
Question 3- Recently which state’s higher education department has tied up with Infosys?
Answer- Karnataka
Question 4- Recently Krishi Udan 2.0 scheme has been launched by whom?
Answer- Civil Aviation Minister
Question 5- Recently ‘Green Day Ahead Market’ has been started by whom?
Answer- RK Singh
Question 6- Recently who has been appointed as the brand ambassador of FlowBiz Neobank?
Answer-Manoj Bajpayee
Question 7- Who is hosting the National Tribal Dance Festival recently?
Answer- Raipur
Question 8- Which state’s Chief Minister has launched ‘Go Green Scheme’?
Answer- Gujarat
Question 9- Recently where has India successfully tested ‘Agni-5’ ballistic missile?
Answer- Odisha
Question 10- Recently which ministry has launched a national level awareness campaign ‘Sambhav’?
Answer- Ministry of MSME

Daily Current Affairs 28 October

Question 1- Recently which Indian-origin woman has been made the Defense Minister of Canada?
Answer- Anita Anand
Question 2- Recently which foundation has started the initiative ‘Healthy Women, Healthy Goa’?
Answer- YouweCan Foundation
Question 3- Recently when ‘World Audio-Visual Heritage Day’ has been celebrated?
Answer- 27 October
Question 4- Recently which country has passed new border laws for its legal limits?
Answer- China
Question 5- Recently the Navy Chief of which country has visited India?
Answer- Bangladesh
Question 6- Recently where 34 Children Friendly Police Station will be established?
Answer – Odisha
Question 7- Recently ‘Amrit Mahotsav Podcast’ has been launched by?
Answer- GK Reddy
Question 8- Recently who has been elected as the MD of Eicher Motors?
Answer- Siddhartha Lal
Question: Who will participate virtually in the 9-16th Asia East Summit?
Answer- PM Narendra Modi
Question 10- The first strategic dialogue has been held between India and which country?
North Kyrgyzstan

Daily Current Affairs 27 October

Question 1- In which state the National Tribal Dance Festival will be organized?
Answer- Chhattisgarh
Question 2- Recently when ‘Vigilance Awareness Week’ has been started?
Answer- 26 October
Question 3- Who has been selected for the 2022 Joseph A. Cushman Award?
Answer- Dr. Rajeev Nigam
Question 4- Where recently India’s first test tube Buffalo calf was born?
Answer- Gujarat
Question 5- Recently ‘Gyan App and Platform CUNSULT’ has been launched?
Answer- Nitin Gadkari
Question 6- Recently the former President of which country has passed away?
North- South Korea
Question 7- Who has launched India’s first voice based social media app Hootee?
Answer- Rajinikanth
Question 8- Recently which day is celebrated by India and Sudan on 26 October?
Answer- Innovation Day
Question 9- Recently who has won the Denmark Open 2021?
Answer- Viktor Axelson and Kakane Yamaguchi
Question 10- Recently Rajinikanth has been honored with which award?
Answer – Dadasaheb Phalke Award

Daily Current Affairs 26 October

Question 1- Recently from which state the first case of Zika virus has been reported?
Answer- Uttar Pradesh
Question 2- Recently, during PM Modi’s visit to UP, where has the Prime Minister Self-Reliant Healthy India Scheme been launched?
Answer- Varanasi
Question 3- Recently which day has been celebrated on 24 October?
Answer- United Nations Day
Question 4- Recently the Chief Minister of which state has announced free education scheme in the field of education?
Answer- Haryana
Question 5- When has the International Artists Day been celebrated recently?
Answer- 25 October
Question 6- Recently which country has successfully tested a new satellite named Xinjian-21?
Answer-China
Question 7- Recently the Chief Minister of which state has started distributing homeopathy medicine for children?
Answer- Kerala
Question 8- Recently, which issue has Israel declared climate change?
Answer- National Security
Question 9- Recently who has been honored with the Dadasaheb Phalke Award?
Answer- Rajinikanth
Question 10- Recently won the ‘United Grand Prix’ in Texas?
Answer – Lewis Hamilton

Daily Current Affairs 25 October

Question 1- When has the United Nations Day been celebrated recently?
Answer- 24 October
Question 2- Which country has recently successfully tested hypersonic missile technology?
Answer- America
Question 3- Recently the book ‘Hitler and India’ has been written by?
Answer- Vaibhav Purandare
Question 4- RC Vasant who passed away recently was the batsman of which state? Answer- Tamil Nadu Question 5- Olympic sprinter Alex
Kavinonez
, who passed away recently, was related to which country?
Answer- Ecuador
Question 6- Recently which bi-annual magazine has been launched by the state of Delhi?
Answer – Child Rights Body
Question 7- Recently who has been elected as the Secretary of the White House?
Answer- Neera Tandon
Question 8- Who has been recently appointed by ICR as its MD and CEO?
Answer- Ramnath Krishnan
Question 9- Recently which new species of onion has been discovered in the state of Uttarakhand? Answer- Allium Negianum
Question
10- Recently which district of Rajasthan state has become the first district to do 100% vaccination?
Answer – Pratapgarh

Daily Current Affairs 22 October

Question 1- When has the National Police Commemoration Day been celebrated recently?
Answer- 21 October
Question 2- Who has written the book Stars in My Sky recently?
Answer- Divya Dutta
Question 3- Recently who has won the India Green Energy Award?
Answer- TVS Motor
Question 4- Who was Fred Goodall who passed away recently?
Answer- New Zealand
Question 5- Recently who has declared emergency on crime wave?
Answer- Ecuador
Question 6- Recently who has appointed Deepika Padukone as its global ambassador?
Answer- Adidas
Question 7- What is the rank of India in the recently released Global Food Security Index?
Answer- 71st
Question 8- Recently NPCI has launched which platform for card tokenization?
Answer- NTS Platform
Question 9- In which country is the recently discussed Talpiyet Cemetery located?
Answer- Israel
Question 10- Recently, how many crores has reached the figure of vaccination of COVID-19 in India?
Answer – Rs 100 crore


daily current affairs 21 october

Question 1 – Which bird has been declared as the bird of the Union Territory of Jammu and Kashmir recently?
Answer- Kalij Teeter
Question 2- Recently who has been elected as the new Chairman and Managing Director of NRDC?
Answer- Amit Rastogi
Question 3- Recently when ‘Police Memorial Day’ has been celebrated?
Answer- 21 October
Question 4- Recently which state government has decided to implement ‘Mukhyamantri Ration Aapke Dwar Yojana’?
Answer- Government of Madhya Pradesh
Question 5- Recently in which state of Uttar Pradesh Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the International Airport?
Answer- Kushinagar
Question 6- Recently in which program of Uttar Pradesh did PM Modi attend?
Answer- Abhidhamma Divas
Question 7- Who will host the Aadhaar Hackathon 2021?
Answer- UIDAI
Question 8- Recently, the Director of Research Department of International Monetary Fund has decided to resign, what is her name?
Answer- Gita Gopinath
Question 9- Recently when has the World Statistics Day been celebrated?
Answer- 20 October
Question 10- Recently which state government has started a campaign with village administration?
Answer – Rajasthan

daily current affairs 20 october

Question 1- Recently, the Rajasthan government has announced to give how many crore rupees for the distribution of crop loans to the farmers?
Answer – Rs 18500 crore
Question 2 – Recently Vinai Thummalpalli has been nominated for whose top post?
Answer- USTDA
Question 3- Recently who has been honored with the ‘Super Corona Warrior Award’? Answer- BS Yaduripa
Question
4- Recently who has been appointed as the new CMD of ‘National Research Development Corporation’?
Answer- Amit Rastogi
Question 5- Which award has Vishyukta Mohan won recently?
Answer- Earthshot Prize
Question 6- Colin Powell who passed away recently, who was he?
Answer-Former US Secretary of State
Question 7- Recently RBI has imposed a fine of how many crores on SBI?
Answer- Rs 1 crore
Question 8- Pragyanand, who was in the news recently, is related to which sport?
Answer- Chess
Question 9- Recently Sri Lanka has demanded a loan of how much rupees from the country of India?
Answer- $ 500 million
Question 10- Recently who has become the new Prime Minister of Norway country?
Answer – Jonas Gahar Store

Daily Current Affairs 17 October

Question 1- Recently which state government has launched ‘Mera Ghar, Mere Naam’ scheme?
Answer- Government of Punjab
Question 2- When has the International Day for the Eradication of Poverty been celebrated recently?
Answer- 17 October
Question 3- Which medal has been won by the Indian Army in the Cambrian Patrol exercise recently?
Answer- Gold Medal
Question 4- When has World Food Day been celebrated recently?
Answer- 16 October
Question 5- Which spacecraft has been launched by NASA recently?
Answer- Lucy
Question 6- When has International Rural Women’s Day been celebrated recently?
Answer- 15th October
Question 7- Recently an Indian project has won which award?
Answer- Eco Oscar Award
Question 8- Recently which country has launched an astronaut crew on a 6-month mission?
Answer- China
Question 9- Recently the CM of Uttarakhand has announced to name Pantnagar Industrial Area after whom?
Answer- Narayan Dutt Tiwari
Question 10- Who was Saranjit Singh who passed away recently?
Answer – Hockey players

Daily Current Affairs 16 October

Question 1- Which mobile app has been launched by AIIMS recently?
Answer- Healthy Smile
Question 2- Recently which app has been launched by the Union Information and Broadcasting Minister Anurag Thakur? Answer- MyParkings
Question
3- What is the rank of India in the Global Hunger Index?
Answer- 101st place
Question 4- Recently what has been launched by the Department of Biotechnology?
Answer- One Health Consortium
Question 5- Which phase of ‘Malabar’ maritime exercise has started recently?
Answer- Second
Question 6- When has the World Students Day been celebrated recently?
Answer – 15 October
Question 7- The Chief Minister of which state has recently launched ‘Chief Minister’s Health Scheme for All’?
Answer- Manipur
Question 8- Recently who has been elected as the President of ‘Indian Banks Association’?
Answer- AK Goyal
Question 9- In which city of UP will Hunar Haat be organized from October 16 to 25, 2021?
Answer- Rampur
Question 10- Recently who has become the first player in the world to captain 300 T20 matches?
Answer- Mahendra Singh Dhoni

daily current affairs 15 october

Question 1- When was the ‘World Standards Day’ celebrated recently?
Answer- 14 October
Question 2- Recently India has signed agreement with which country for supply of DAP fertilizers?
Answer- Russia
Question 3- Recently which country has launched its first ‘Solar Exploration Satellite’?
Answer- China
Question 4- Who has recently been appointed as its new Chief CFO (Chief Financial Officer) by IndusInd Bank?
Answer- Gobind Jain
Question 5- Which woman has recently won Miss Earth India 2021?
Answer- Rashmi Madhuri
Question 6- Recently Priyanka Kanungo has been appointed as the chairman of which commission?
Answer – National Commission for Protection of Child Rights
Question 7- Recently which bank has launched Micro ATM in all over India?
Answer- Kotak Mahindra Bank
Question 8- What is the rank of India in the Renewable Energy Country Attractiveness Index recently?
Answer- Third place
Question 9- Where has the United Nations summit recently started?
Answer- China
Question 10- Recently which national master plan of Rs 100 crore has been launched by PM Modi?
Answer – Gati Shakti National Master Plan

daily current affairs 14 october

Question 1- When has the International E-Waste Day been celebrated recently?
Answer- 14 October
Question 2- Recently who has been appointed as advisor to PM Modi?
Answer- Former IAS Amit Khare
Question 3- Recently, who has been given the status of ‘Maharatna’ by the Central Government?
Answer- Power Finance Corporation
Question 4- Recently when ‘National Disaster Reduction Day’ has been celebrated?
Answer- 13 October
Question 5- Where has the 6th International Championship organized by SGADF recently?
Answer- Nepal
Question 6- Who has taken over the management of ‘ Thiruvananthapuram Airport’ recently?
Answer- Adani Group
Question 7-Which has become the world’s largest ‘Bitcoin mining center’ recently?
Answer- America
Question 8- Recently who has been included in the board of OYO as an independent director?
Answer- Deepa Malik
Question 9- Who has set the target of providing skill development to 30 million people by the year 2030?
Answer- IBM
Question 10- Recently which state government has banned government employees from participating in political elections?
Answer – Haryana


Daily Current Affairs 13 October

Question 1- Recently who has become the President of Bharat Pay?
Answer- Rajnish Kumar
Question 2- Recently who has been appointed as the new Chancellor of Austria?
Answer- Alexander Schellenberg
Question 3- Recently who has launched the world’s first self-driving train?
Answer- Germany
Question 4- Recently when ‘World Arthritis Day’ has been celebrated?
Answer- 12 October
Question 5- Recently which state has started the ‘CM da Haisi’ initiative?
Answer- Manipur
Question 6- Recently who has launched ‘NITI Aayog-UNDP Handbook’?
Answer- Rajiv Kumar
Question 7-Nedumudi Venu who passed away recently, who was it?
Answer – Actor
Question 8- Recently the Chief Minister of which state has started the ‘Mentor Program of the country’?
Answer- Delhi (Arvind Kejriwal)
Question 9- Recently Sardar Balwinder Singh Nakai has passed away, who was he?
Answer- President of IFFCO
Question 10- What is the name of those who have recently resigned from the post of Chief Economic Adviser?
Answer : KV Subramaniam

daily current affairs 12 october

Question 1- Recently how many economists have been awarded the Nobel Prize for Economics?
Answer- Three (David Card, Joshua Angrist, Guido Imbans)
Question 2- Which day has been celebrated recently on 10th October?
Answer- World Mental Health Day
Question 3- Recently October 11 has been celebrated as which day?
Answer- International Girl Child Day
Question 4- Recently when has World Post Day been celebrated?
Answer- 9 October
Question 5- Recently which footballer has equaled the great footballer Pele by scoring 77th international goal?
Answer- Sunil Chhatri
Question 6- Recently clove of hills of which state has got GI tag?
Answer-Tamil Nadu
Question 7- Recently who has been made the British High Commissioner to India for a period of one day?
Answer- Aditi Maheshwari
Question 8- Recently Delhi Hockey Weekend League has been started by whom?
Answer- Anurag Thakur
Question 9- Recently who has won the Lal Bahadur Shastri Award?
Answer- Dr. Randeep Guleria
Question 10- Which bank has recently launched 6S campaign?
Answer – Punjab National Bank

Daily Current Affairs 09 October

Question 1- When has ‘Indian Air Force Day’ been celebrated recently?
Answer- 8 October
Question 2- Where has the world famous Mysore Dussehra festival been inaugurated recently?
Answer- Karnataka
Question 3- When has the World Post Day been celebrated recently?
Answer- 9 October (today)
Question 4- Which association will PM Modi launch digitally on 11 October 2021?
Answer- Indian Space Association
Question 5- Which anniversary of Air Force has been celebrated recently?
Answer – 89th
Question 6- Who topped the recently released ‘Forbes India Rich List 2021’?
Answer- Mukesh Ambani
Question 7- Recently which state government has announced to set up Anti Narcotics Cell in all the districts?
Answer- Maharashtra
Question 8- Recently, how many crores has been released by the central government to the states and union territories for GST compensation?
Answer- Rs 40,000 crores
Question 9- Which country’s PM has recently visited India for 4 days?
Answer- Denmark
Question 10- Recently which award has been won by Maria Resa and Dmitry Muratov for 2021?
Answer – Nobel Peace Prize

Daily Current Affairs 08 October

Question 1- When has ‘World Cotton Day’ been celebrated recently?
Answer- 7 October
Question 2- In which state Bathukamma festival has been celebrated recently? Answer- Telangana Question 3- Who was
Yesudasan
who passed away recently?
Answer Cartoonist
Question 4- Which state government has developed India’s first smartphone based e-voting solution?
Answer- Telangana
Question 5- Recently the Euro 2024 Championship logo has been unveiled by?
Answer – Germany
Question 6- Recently who has been appointed as the chairman of Paradip Port Trust? Answer- PL
Haranadh
Question 7- Recently who has been honored with the Champions of Change Award?
Answer- Ms. Sarita Singh
Question 8- ‘Mission Kavach Kundal’ has been launched by which state government?
Answer- Maharashtra
Question 9- Recently which abhyan week has started running from October 5 to October 10?
Answer- Mental Health Awareness Campaign Week
Question 10- Recently WMO has released the report under which title?
Answer- The State Of Climate Services : 2021 Water

Daily Current Affairs 07 October

Question 1- Recently, where has India’s first e-fish market app ‘FishWale’ been launched?
Answer- Assam
Question 2- Recently Virat Kohli has become the brand ambassador of whom?
Answer- Fire bolt
Question 3- Which state government has started the Swachh program to provide sanitary napkins?
Answer- Andhra Pradesh
Question 4- Who was Shaktisinha who passed away recently?
Answer- Academics
Question 5- Recently who has been appointed as the head of Pakistan’s Intelligence Agency ISI?
Answer- Nadeem Anjum
Question 6- Benjamin List and David Macmillan have won which award for 2021?
Answer – Chemistry Nobel Prize
Question 7- Recently who has inaugurated the Mahabahu Brahmaputra river senior center in Assam?
Answer- M Venkaiah Naidu
Question 8- Recently who has been elected as the President of CEAMA? Answer- Eric Briganza
Question
9- Recently which edition of the maritime exercise JIMEX between India and Japan has started?
Answer -5th
Question 10- Recently who has been given the Nobel Prize in Physics 2021?
Answer- Three scientists from Japan, Germany and Italy

Daily Current Affairs 06 October

Question 1- When has ‘World Habitat Day’ been celebrated recently?
Answer- 4th October
Question 2- When was the World Teachers’ Day celebrated recently?
Answer – 5 October
Question 3- Recently who has been elected as the General Secretary of Steel Association of India?
Answer- Alok Sahai
Question 4- Which medal has Aishwarya Pratap Tomar won in the Junior World Championship recently?
Answer- Golden
Question 5- Recently which state government has announced to increase the honorarium of MNREGA workers?
Answer- Uttar Pradesh
Question 6- Recently who has been given the Gopinath Bordoloi Award?
Answer- M Venkaiah Naidu
Question 7- Recently who has been elected as the President of Indian Weightlifting Federation?
Answer- Sahdev Yadav
Question 8- Who has been appointed as its brand ambassador of Amrutanj Health Care recently?
Answer- Bajrang Poonia
Question 9- Recently which company has been granted license by RBI?
Answer- NARCL (National Assets Restrictions Company Limited)
Question 10- Recently which COVID-19 vaccine booster has been approved by the European Union?
Answer – Pfizer BioNtech

Daily Current Affairs 05 October

Question 1- Recently which state government has launched software to assist in police investigation?
Answer- Tamil Nadu
Question 2- When is World Animal Day celebrated recently?
Answer – 4 October
Question 3- Who has recently inaugurated India’s first sports arbitration center?
Answer- Kiren Rijiju
Question 4- Recently Ghanshyam Nayak has passed away, who was he?
Answer- Actor
Question 5- Recently Abi Ahmed was sworn in as the Prime Minister of which country for the second time?
Answer- Ethiopia
Question 6- Name the state whose 31st district Vijayanagar has been inaugurated recently?
Answer – Karnataka
Question 7- Where will the 40th Indian International Trade Fair be organized recently?
Answer- New Delhi
Question 8- Recently when has the World Space Week started?
Answer – October 4 – October 10,
Question 9 – Recently, who has been appointed as Managing Director by Toshiba India?
Answer- Shuichi Ito
Question 10- In which event India has won gold recently?
Answer – 10 Mitra Air Pixel Mixed and Air Rifle Men’s Team

Daily Current Affairs 04 October

Question 1- Recently by whom has the Kamdhenu Deepawali 2021 campaign been launched?
Answer- Question 2- By former cabinet minister and former chairman of Rashtriya Kamdhenu Aayog,
where has the world’s largest Khadi national flag been inaugurated recently?
Answer- Leh
Question 3- Which medal has India won in the Asian Table Tennis Championship recently?
Answer- Bronze
Question 4- When has the International Day of Nonviolence been celebrated recently?
Answer- 2 October
Question 5- Which portal has been launched recently on the occasion of International Day of Older Persons?
Answer- SACRED
Question 6- Recently when Lal Bahadur Shastri Jayanti has been celebrated?
Answer – October 2
Question 7- Recently three districts of which state have been declared as disturbed area?
Answer- Arunachal Pradesh
Question 8- Recently the Wetlands of India portal has been launched by?
Answer- Bhupendra Yadav
Question 9- Which state’s white onion has recently got GI tag?
Answer- Maharashtra
Question 10- Recently which state government has banned bottled water?
North Sikkim

Daily Current Affairs 01 October

Question 1- Recently which program has been launched by the Union Ministry of Labor and Employment?
Answer- DG Saksham Program
Question 2- Recently Rukmani Banerjee has been honored with which award?
Answer- Yidan Award
Question 3- Recently which program has Facebook launched in India?
Answer- Creator Education Program
Question 4- Recently which day has been celebrated on 30th September?
Answer- International Translation Day
Question 5- Who has recently inaugurated the NIDHI 2.0 scheme?
Answer- Om Birla
Question 6- Recently NPCI has tied up with which bank?
Answer- Yes Bank
Question 7- Recently who has been chosen as the brand ambassador of ‘National Basketball Association’?
Answer- Ranveer Singh Question 8- Recently who has been elected as the new CEO of Viacom 18? Answer- Jyoti Deshpande Question 9- Recently which mission has been launched by Prime Minister Narendra Modi? Answer – Swachh Bharat Mission Urban 2.0 Question 10- Recently which award has been given to 11 scientists on the 80th birthday of CSIR? Answer – Shanti Swarup Bhatnagar Award

daily current affairs 30 september

Question 1- Recently who has become the first female prime minister of Tunisia?
Answer- Najla Bouden Romdhane
Question 2- Recently the Ease of Logistics portal has been launched by?
Answer- Union Minister of Commerce and Industry
Question 3- Recently who has become the first player to score 1000 runs against a team in IPL?
Answer- Rohit Sharma
Question 4- Recently which country has declared all cryptocurrency transactions illegal?
Answer- China
Question 5- Who was Roger Hunt, who passed away recently at the age of 83?
Answer- Footballer (England)
Question 6- Recently which scheme has been renamed as PM Nutrition Scheme by the Center?
Answer-Mid Day Meal Scheme
Question 7- Recently which day has been celebrated on 29th September?
Answer- World Heart Day
Question 8- Recently which country has tested the developed hypersonic missile?
Answer- North Korea
Question 9- Which state’s ‘Judima Rice Wine’ has recently got GI tag?
Answer- Assam
Question 10- Who has become the Prime Minister of Japan recently?
Answer – Fumio Kishida

daily current affairs 29 september

Question 1 – When has the World Heart Day been celebrated recently?
Answer- 29 September
Question 2- When has the World Rabies Day been celebrated recently?
Answer- 28 September
Question 3- Recently which England cricketer has announced his retirement from Test cricket?
Answer- Moeen Ali
Question 4- Recently who has become the first woman Speaker of the Gujarat Legislative Assembly?
Answer- Nimben Acharya
Question 5- Recently who has been appointed as the global ambassador of Mastercard?
Answer- Magnus Carlson
Question 6- Recently in which state India’s largest palmitum has been made?
Answer – Uttarakhand
Question 7- Recently which new version has been tested by DRDO?
Answer- Akash Prime Missile
Question 8- The Ministry of Defense has ordered the dissolution of which one with effect from 1 October 2021?
Answer- Ordnance Factory Board
Question 9- Recently with which title ‘Amrit Grand Challenge Program’ has been launched? Answer- Jancare
Question
10- Recently the first all India helpline has been started for senior citizens, by what name will it be known?
Answer – Elder Line (14567)

Today Current Affairs in English

daily current affairs 28 september

Question 1- Which edition of Swachh Survekshan has been released recently in New Delhi?
Answer- 7th
Question 2- Who has recently become the first F1 driver to win 100 Grand Prix?
Answer- Louis Hamilton
Question 3- Recently who has become the largest trading partner of Dubai?
Answer- India
Question 4- Where has the ISSF Junior World Championships started recently?
Answer- Peru
Question 5- Recently ‘Dekho Meri Delhi’ mobile app has been launched by whom?
Answer- Arvind Kejriwal
Question 6- Where will the Weaver Service and Design Resource Center be established recently?
Answer – Kullu
Question 7- Where has the ‘Akash Prime Missile’ test been conducted recently?
Answer- Odisha
Question 8- Recently who has been elected as the head of ‘Audit Bureau of Circulation’?
Answer- Devvrat Mukherjee
Question 9- Where was the first National Cooperative Conference organized recently?
Answer- New Delhi
Question 10- Who was Kamala Bhasin who passed away recently?
Answer – Writer –

daily current affairs 27 september

Question 1- When has the 99th Military Engineering Services Raising Day been celebrated recently?
Answer- 26 September
Question 2- Recently who has given legal recognition to same-sex marriage?
Answer- Switzerland
Question 3- When has the World Tourism Day been celebrated recently?
Answer- 27 September
Question 4- Which mission has been launched by Prime Minister Narendra Modi recently?
Answer- Ayushman Bharat Digital Mission
Question 5- When has ‘World River Day’ been celebrated recently?
Answer- 26 September
Question 6- Recently who has been appointed as the new Commander of the Western Command of the Army?
Answer – K Khanduri
Question 7- Recently which state government has started the Samarpan Portal?
Answer- Haryana Question 8- Where India’s largest palmatem has been made recently? Answer- Uttarakhand Question 9- Recently which state government will honor the Vice President with the highest civilian award? Answer- Assam Question 10- Which state’s Cucumber has recently got GI tag? Answer – Nagaland

daily current affairs 23 september

Question 1- When has the International Symbols Day been celebrated recently?
Answer- 23 September
Question 2- Which day has been celebrated recently on 22 September?
Answer- World Rhino Day
Question 3- Recently who has become the first Hindu woman civil servant of Pakistan?
Answer- Sana Ramchand Gulwani
Question 4- Recently which country has banned the broadcast of IPL?
Answer- Afghanistan
Question 5- Recently the state government has announced the establishment of an electronic park?
Answer- Uttar Pradesh
Question 6- Recently which state’s Kovalam beach has got GI tag?
Answer – Tamil Nadu
Question 7- Recently who has been given the title of Nova Chess Open 2021? Answer- D Gukesh
Question
8- Where will the first edition of Himalayan Film Festival 2021 be held?
Answer- Ladakh
Question 9- A tea park is being set up in ‘Chaigaon’ of which state?
Answer- Assam
Question 10- Recently Sri Lanka has asked for how much loan from International Monetary Fund to buy COVID-19 Vaccine?
Answer – $100 million

daily current affairs 22 september

Question 1- When has the World Alzheimer’s Day been celebrated recently?
Answer- 21st September
Question 2- Recently the Prime Minister of Bangladesh has been honored with which award?
Answer- SDG Progress Award
Question 3- Who will be the Chief of Indian Air Force?
Answer- Air Marshal VR Choudhary
Question 4- Thanu Padmanabhan who passed away recently, who was he?
Answer- Scientific
Question 5- Who has been chosen as the brand ambassador of Ambrane in India?
Answer- Disha Patni
Question 6- Recently which state government is organizing Lok Kalyan and Suraj Abhiyan?
North- Madhya Pradesh
Question 7- Recently who has been elected as the 9th member of Shanghai Cooperation Organization?
Answer- Iran
Question 8- Recently ‘One Initiative Drive’ campaign has been started by which ministry?
Answer- Ministry of Law and Justice
Question 9- Recently who has approved a loan of 60 million dollars to Nepal?
Answer- ADB
Question 10- On 24 September a bilateral meeting will be held between India and which country?
North America

daily current affairs 21 september

Question 1- Recently who has been sworn in as the new Chief Minister of Punjab?
Answer- Charanjit Singh Channi
Question 2- Recently when has the International Day of Peace been celebrated?
Answer- 21 September
Question 3- Which country has topped the Global Innovation Index released recently?
Answer- India Question 4- Recently who has become the 70th Chess Grand Master? Answer- Raja Ritwik Question 5- Manorama Mohapatra who has passed away recently. who was she? Answer- Journalist Question 6- Recently who has been made the brand ambassador of Fino Payment Bank? Answer: Pankaj Tripathi

Question 7- Recently who has received the director’s degree from Hindu University of America?
Answer- Anupam Kher
Question 8- Recently the former President of Algeria has passed away, what was his name?
Answer- Abdelaziz Bouteflika
Question 9- Recently who has been elected as the Head of Public Policy by Facebook India?
Answer- Rajiv Agarwal
Question 10- Who has topped the recently released food index?
Answer – Kerala

daily current affairs 20 september

Question 1- Recently ‘Uttar Pradesh Mathrubhumi Yojana’ has been launched by whom?
Answer- Chief Minister Yogi Adityanath
Question 2- Recently which state government has changed the ‘Chhindwara University’?
Answer- Government of Madhya Pradesh
Question 3- Recently who has been appointed by Adani Enterprises as its CEO and Editor-in-Chief?
Answer- Sanjay Puglia
Question 4- Name the country which has recently made artificial like chameleon?
Answer- South Korea
Question 5- Who was KS Roy who passed away recently?
Answer- Journalist
Question 6- Recently who has become the first winner of BIG BOSS OTT?
Answer – Divya Agarwal
Question 7- Name the woman who became India’s first excavation engineer recently?
Answer- Shivani Meena
Question 8- Recently who has been elected as the new Chief Minister of Punjab?
Answer- Charanjit Singh Channi
Question 9- Recently which day has been celebrated on 18th September?
Answer- World Bamboo Day
Question 10- Recently a mobile app named ‘PRAGATI’ has been launched by?
Answer – LIC

daily current affairs 17 september

Question 1- Which day has been celebrated recently on 16th September?
Answer- International Ozone Layer Protection Day
Question 2- Selfie with temple campaign has started recently in which state?
Answer- Uttarakhand
Question 3- Recently which TV was launched by PM Modi on 15 September 2021?
Answer- Parliament TV
Question 4- Where has Tata Steel started India’s first plant for CO2 capture?
Answer- Jamshedpur
Question 5- Recently in which state India’s largest floating solar PV plant has been started?
Answer- Andhra Pradesh
Question 6- Recently who has been elected as the next High Commissioner of India to Maldives?
Answer – Munu Mahavar
Question 7- Where has the three-day Indian Army Chief’s conference started recently?
Answer- New Delhi
Question 8- Recently by whom has the digital commerce platform ‘Equinox’ been launched?
Answer- Infosys
Question 9-Recently the cabinet has approved the transfer of 15 acres of government land for the construction of which?
Answer- Eklavya Model Residential School
Question 10- Which former West Indies cricketer has recently retired from commentary?
Answer – Michael Holding


daily current affairs 16 september

Question 1- Recently the cabinet has approved the relief package for which companies?
Answer- Telecom Company Question 2- When is Engineer’s Day celebrated recently? Answer- 15 September Question 3- Recently which International Day has been celebrated on 15 September? Answer- International Day of Democracy Question 4- Recently who has got the Golden Visa of Dubai? Answer- Boney Kapoor Question 5- Who was Bhavani Roy who passed away recently? Answer- Footballer Question 6- Recently who has been made the Vice President of Coca-Cola India? Answer- Sonali Khanna Question 7- Recently who has been elected as the Advocate General of West Bengal? Answer-

Gopal Banerjee
Question 8- Recently who has been elected as the acting President of the Asia Olympic Council?
Answer- Raja Randhir Singh
Question 9- Which country is going to organize the first Buddhist conference in November?
Answer- India
Question 10- Recently who has become the President of Pakistan Cricket Board?
Answer – Rameez Raja

daily current affairs 15 september

Question 1- Recently, ‘Project Udaan’ has been launched by whom on the occasion of Hindi Diwas?
Answer- IIT-Bombay
Question 2- Recently ‘Bajra Mission’ has been launched by which state government?
Answer- Government of Chhattisgarh
Question 3 – Recently who has won the Italian Grand Prix 2021?
Answer- Daniel Ricciardo
Question 4- Recently which state has topped in installing solar pumps under PM Kusum Yojana?
Answer- Haryana
Question 5- Recently the co-founder of Zomato has resigned, what was his name?
Answer – Gaurav Gupta
Question 6- Recently who was given Swami Brahmanand Award 2021?
Answer- Anand Kumar
Question 7- Which country has recently announced to support India’s Gaganyaan mission?
Answer- Australia
Question 8- Which countries have recently announced the addition of PayNow and UPI?
Answer- India-Singapore
Question 9- Recently which Sri Lankan bowler has announced his retirement from all forms of cricket?
Answer- Lasith Malinga
Question 10- Who has been elected as the chairman of the National Commission for Minorities?
North- Former IPS officer Iqbal Singh Lalpura

daily current affairs 14 september

Question 1- In how many villages in India ‘Adarsh ​​Gram Yojana’ will be launched by the government?
Answer- 360000 grams
Question 2- Today (14 September 2021) is being celebrated as which day?
Answer- Hindi Day
Question 3- According to the Ministry of External Affairs, when will PM Modi attend the Quad Summit?
Answer- 24 September
Question 4- When has the World Brotherhood and Forgiveness Day been celebrated recently?
Answer- 13 September
Question 5- Recently the former President of Portugal has passed away, what was his name? Answer- George Sampio
Question
6- Recently in which country the world’s largest blood test has started?
North Britain
Question 7- Recently who has become the new Prime Minister of Lebanon?
Answer- Najib Mikati
Question 8- Who was Aziz Hajini who passed away recently?
Answer- Author Question 9- Recently India’s largest open air furnace has been opened in which state Answer- Uttarakhand Question 10- Recently, where has the five-day ‘Women Entrepreneurship Exhibition’ started? Answer – Shree Nagar

daily current affairs 13 september

Question 1- Recently who has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University?
Answer- Prime Minister Narendra Modi
Question 2- Recently which country has become the first country to install EV charger for new homes?
Answer- England
Question 3- Recently where and by whom was the Sardardham Bhawan inaugurated?
Answer- Question by PM Modi in Ahmedabad
4- Recently Digital Population Clock has been inaugurated by whom?
Answer- Minister of State for Health and Family Welfare
Question 5- Where has the food processing unit been inaugurated recently in Madhya Pradesh?
Answer – Morena
Question 6- Recently who has been elected as the new Chief Minister of Gujarat?
Answer- Bhupendrabhai Rajnikant Patel
Question 7- Recently who has been appointed as the new Prime Minister of Morocco? Answer- Aziz Akhnouch
Question
8- Recently, the Ministry has started the initiative of ‘Bujjon Ki Baat with Desh Se’ program?
Answer – Ministry of Culture
Question 9- Recently who has taken over as the new DG of BSF?
Answer- Pankaj Kumar Singh
Question 10- Recently by whom has the Saathi card been launched for the daily wage earners?
Answer- Aditya Chopra

daily current affairs 10 september

Question 1- Recently ‘Swachh Survekshan Gramin 2021’ has been launched by whom?
Answer- Ministry of Jal Shakti
Question 2- Recently who has been appointed Sherpa of India for G20?
Answer- Piyush Goyal
Question 3- Recently when ‘International Day to Protect Education from Attack’ has been celebrated?
Answer- 9th September
Question 4- Recently which bank has launched one stop digital platform Bob World?
Answer- Bank of Baroda
Question 5- Which state has recently inaugurated organic outlets in Bangalore and Pune by the Chief Minister?
Answer- Manipur
Question 6- Where will the world’s largest carbon dioxide capturing plant be established?
Answer- Iceland
Question 7- Which country has recently launched Earth observation satellite Gaofen-5-02?
Answer- China
Question 8- Recently which state’s Rajpal has resigned?
Answer- Uttarakhand
Question 9- Recently who has been made the Vice President of Adobe Company?
Answer- Pratibha Mohapatra
Question 10- Recently who has been appointed by Tata AIA Life as its brand ambassador?
Answer – Neeraj Chopra

daily current affairs 9 september

Question 1- When is International Literacy Day celebrated recently?
Answer- 8 September
Question 2- Recently Google has made a doodle on whose 32nd birthday? Answer- Team Berglin
Question
3- Recently which Supreme Court has declared abortion illegal?
Answer- Mexico’s Supreme Court
Question 4- Recently who has been elected by the Taliban as its new Prime Minister in Afghanistan?
Answer- Mulla Hasan Akhund
Question 5- Recently who has been chosen by Andhra Pradesh as its economic advisor?
Answer- Rajnish Kumar
Question 6- Recently Keshav Desiraju has passed away, who was he?
Answer- Former Secretary of the Ministry of Health
Question 7- Recently which Indian biologist has won the Global Award in Turtle Conservation?
Answer- Shailendra Singh
Question 8- Recently, the Cabinet Committee on Security has approved the purchase of how many transport aircraft?
Answer – 56
Question 9- Recently which bowler has become the first Indian bowler to take the fastest 100 wickets?
Answer- Jasprit Bumrah
Question 10- Recently the central government has approved the PLI scheme of how many crores for the textile sector?
Answer – Rs 10,683 crore

daily current affairs 8 september

Question 1- Recently ‘Business Blasters’ program has been launched by?
Answer- Question by Delhi Deputy Chief Minister Manish Sisodia
2- Recently ‘Pran’ portal has been launched by whom?
Answer- Union Environment Minister Bhupendra Yadav
Question 3- Recently ‘Vidyanjali Portal’ has been launched by whom?
Answer- Question by PM Narendra Modi
4- When is the ‘International Day of Clean Air for Blue Skies’ celebrated recently?
Answer- 7 September
Question 5- Who was Jean-Pierre Adams who passed away recently?
Answer- Former footballer of France
Question 6- Recently which country’s Independence Day has been celebrated on 7th September?
Answer-Brazil
Question 7- Recently SL Tripathi has been made CMD of?
Answer- United India Insurance
Question 8- Recently which bank has appointed Rani Rampal and Smriti Mandhana as its brand ambassadors?
Answer- Equitas Bank
Question 9- Where will India’s first ‘Dugong Conservation Reserve’ be set up recently?
Answer- Tamil Nadu
Question 10- Recently which country has become the first country to make bitcoin the national currency?
North El Salvador

daily current affairs 7 september

Question 1- Recently ‘Watan Prem Yojana’ has been launched by which state?
Answer- Gujarat
Question 2- Who has become the first IAS officer to win Paralympics recently? Answer- Suhas Yathiraj
Question
3- Recently which campaign has been launched by the Ministry of AYUSH?
Answer- Ayush Aapke Dwar
Question 4- When has National Teacher’s Day been celebrated recently?
Answer – 5 September
Question 5- Recently which of the following Asian country has become the first Asian country to launch the Plastic Agreement?
Answer- India
Question 6- Which store has been launched by Amazon India recently?
Answer – Kisan Store
Question 7- Recently when ‘International Charity Day’ has been celebrated?
Answer – 5 September
Question 8- Recently who has been appointed as the new Vice President of Asian Squash Federation? Answer- Cyrus Pauncha
Question
9- Recently who has been appointed as the brand ambassador of the Samagra Shiksha Abhiyan of the state of Assam?
Answer- Lovlina Borgohain
Question 10- Recently, how many billion dollars has India’s foreign exchange reserves reached?
Answer – $ 633.558 billion


daily current affairs 3 september

Question 1- When has ‘World Coconut Day’ been celebrated recently?
Answer- 2 September
Question 2- Recently which bank has been fined 25 lakhs by RBI?
Answer- Axis Bank
Question 3- Rajni Kalol who passed away recently, who was she?
Answer – Journalist
Question 4- Recently who has been elected as the chairman of CBDT?
Answer- JB Mohapatra
Question 5- Recently which IIT has developed the world’s first plant based smart air purifier?
Answer- IIT Ropar
Question 6- Recently which of its foundation day has been celebrated by NCERT on 1st September 2021?
Answer- 61st
Question 7- Recently which scheme has been launched by Australia, Malaysia, Singapore and South Africa?
Answer- Central Bank Digital Currencies
Question 8- Which new feature has Twitter launched recently?
Answer- Super Follows
Question 9- Which mission has been started by the Chief Minister of Punjab recently?
Answer- Innovation Mission Punjab
Question 10- Recently which award has been won by Vaccine scientist Dr. Firdausi Qadri?
Answer – Ramon Magsaysay Award

daily current affairs 2 september

Question 1- How much transaction has been done through UPI recently in August 2021?
Answer- 3.55 billion
Question 2- Where has the world’s highest motorable road been inaugurated recently?
Answer- Ladakh
Question 3- Which meeting of agricultural experts of BIMSTEC countries has been organized recently?
Answer- 8th meeting
Question 4- Recently which program has been inaugurated by Lok Sabha Speaker Om Birla?
Answer- Parliamentary Outreach Program
Question 5- When has the National Small Industries Day been celebrated recently?
Answer- 30 August
Question 6- How many gold medals did India win in the Asian Youth Championship?
Answer – 6 Gold Medals
Question 7- Who has won the gold medal in javelin throw in Tokyo Paralympics?
Answer- Sumit Last
question 8- Which Indian shooter has won the first gold medal in Tokyo Paralympics? Answer- Avni Lekhara
Question
9- Recently which 40-year-old famous actor has died of heart attack?
Answer- Siddharth Shukla
Question 10- Recently which country has banned Apple and Google payments app?
North- South Korea

daily current affairs 28 august

Question 1- Which state government has recently approved the ‘Mera Kaam, Mera Maan’ scheme?
Answer- Punjab
Question 2- Which campaign has been started by the Ministry of Jal Shakti recently?
Answer- Sujalam
Question 3- Recently ‘Horizon Workrooms’ app has been launched by whom?
Answer- Facebook
Question 4- ‘O Chandrasekaran who passed away recently, who was he?
Answer- Footballer
Question 5- Who has been recently chosen by the Delhi Government as the brand ambassador of the country’s Mentors program?
Answer- Sonu Sood
Question 6- Which state government has announced to make the first handicrafts park?
North- Uttar Pradesh
Question 7- In which district the first Ayush University of Uttar Pradesh state is being built?
Answer- Gorakhpur
Question 8- Where will the first G20 Ministerial Conference on Women’s Empowerment be organized recently?
Answer-
Question 9- Recently who has won the Barcelona Open chess tournament in Italy ?
Answer- Indian Grand Master SP Sethuraman
Question 10- Recently where did the Indo-German Navy conduct joint exercises?
north gulf of aden

daily current affairs 27 august

Question 1- Which survey has been launched by the Ministry of Textiles and Fashion Technology recently?
Answer- IndiaSize Survey
Question 2- Recently who has taken over as the chairman of ‘Stop TB Partnership Board’? Answer- Mansukh
Mandaviya
Question 3- Recently which state government has started which mission for the women who are widowed due to COVID-19?
Answer- Mission Vatsalya
Question 4- Recently what has LIC launched to establish contact between its customers and agents?
Answer- Anand Mobile App
Question 5- Recently when International Dog Day 2021 has been celebrated?
Answer – 26 August
Question 6- Recently who has been elected as MD and CEO of ICICI Bank?
Answer- Sandeep Bakshi
Question 7- Who was “Gail Omvet” who passed away recently?
Answer- Author
Question 8- Recently who has been elected as the Director General of BSF?
Answer- Pankaj Kumar Singh
Question 9- Recently Ted Dexter has passed away, who was he?
Answer- Former England captain
Question 10- Recently who has been appointed as the Honorary President of the Indian Football Coaches Association?
Answer- Aditya Thackeray

Daily Current Affairs 26 August

Question 1- Recently ‘Vanchuva Festival’ has been celebrated in ?
Answer- Assam
Question 2- Who was Sean Locke who passed away recently?
Answer- Comedian
Question 3- Recently, where will the world’s tallest and largest observation wheel be opened?
Answer- Dubai
Question 4- Who has recently ranked second in the Global Manufacturing Risk Index 2021?
Answer- India
Question 5- Recently which country has received aid of $ 2.75 billion from the International Monetary Fund?
Answer – Pakistan
Question 6- Recently who has become the first woman governor of New York?
Answer – Kathy Hochul
Question 7- Recently which edition of Pragati meeting has been chaired by Prime Minister Narendra Modi?
Answer- 37th
Question 8- Recently the former Foreign Minister of Sri Lanka has passed away at the age of 65, what was his name?
Answer- Mangala Samaraweera
Question 9- Recently public sector banks have registered profit of how many crores in the financial year 2021?
Answer- Rs 31,817 crore
Question 10- Recently which program has been launched by the Vice President of India M. Venkaiah on 24 August 2021?
Answer – Vaccinate India Program

Daily Current Affairs 25 August

Question 1- According to the report of the Asian Development Bank, how many people of COVID-19 Asia have been pushed into poverty?
Answer- 80 million
questions 2- Recently on 24 August 2021, Pakistan has successfully tested which?
Answer- Fatah-1
Question 3- Recently which country has given the largest number of visas to the students of India?
Answer- America
Question 4- Who was SS Hakim who passed away recently?
Answer- Footballer
Question 5- A new geospatial planning portal named ‘Yuktdhara’ has been launched by?
Answer- Jitendra Singh
Question 6- Recently which state has announced to provide cancer medicine at low rates?
Answer-Karnataka
Question 7- Where will the Sustainable Development Impact Summit 2021 of the World Economic Forum be organized?
Answer- Switzerland
Question 8- Recently when has the World Water Week 2021 started?
Answer- 23 August
Question 9-Recently by whom the fine of Rs 200 crore has been imposed on Maruti Suzuki Company?
Answer- CCI
Question 10- Which portal will be launched by the Ministry of Labor on 26 August 2021?
Answer- E-Shram Portal

daily current affairs 24 august

Question 1- Which scheme has been recently launched by Finance Minister Nirmala Sitharaman?
Answer- National Monetization Pipeline
Question 2- Recently which scheme has been launched by Manipur Chief Minister N.Biren Singh?
Answer- Livelihood Support Scheme
Question 3- Where has the Onam festival been celebrated recently?
Answer- Kerala
Question 4- Which state government has started a comprehensive talent search campaign in the field of sports?
Answer- Madhya Pradesh
Question 5- Who has become the head of IIFL WAM recently, name them?
Answer- Anshuman Goenka
Question 6- Recently which beverage brand has been made the official partner of Paralympic Games? Answer-
ThumpsUp
Question 7- Recently in which place a road has been decided to be named after Kalyan Singh?
Answer- Ayodhya
Question 8- Recently which bank has announced to start blocked account in Germany?
Answer- ICICI Bank
Question 9- PCR equipment has been recently developed by which country?
Answer- North Korea
Question 10- Recently by whom India’s first indigenous wheelchair vehicle named Neobolt has been developed?
Answer – Indian Institute of Technology Madras

daily current affairs 23 august

Question 1- By whom will India’s first smog tower be inaugurated?
Answer- Chief Minister of Delhi (Arvind Kejriwal)
Question 2- Which project has been launched by NTPC recently?
Answer- 25 MW floating solar project
Question 3- Recently, the figure of vaccination of COVID-19 in India has crossed how many crores?
Answer- 58 crores
Question 4- Recently the former Chief Minister of Uttar Pradesh state has passed away, what was his name?
Answer- Kalyan Singh
Question 5- How many billion dollars has India’s foreign exchange reserves reached?
Answer- $ 619.365 billion
Question 6- According to the report of INSACOG, due to which infection is increasing in India?
Answer-Delta Variant
Question 7- According to the report of the Ministry of Agriculture, the area of ​​​​which crops has decreased?
Answer- Kharif Crop
Question 8- Recently where has India’s highest herbal park been inaugurated?
Answer- Near the Indo-China border
Question 9- India and which country have signed an agreement to buy AK-103 rifles?
Answer- Russia
Question 10- When will the Malabar naval exercise be conducted?
Answer – 26 August 2021

daily current affairs 21 august

Question 1- When has the World Mosquito Day been celebrated recently?
Answer- 20 August
Question 2- Who has become the new Prime Minister of Malaysia recently?
Answer- Ismail Sabri Yakub
Question 3- When ‘Renewable Energy Day’ has been celebrated recently?
Answer – 20 August
Question 4- Which country has recently passed the online privacy law?
Answer- China
Question 5- Who was ‘Om Nambiar’ who passed away recently?
Answer- Athletics Coach
Question 6- Recently who has been elected as the Secretary of ‘Ministry of Information and Broadcasting’?
Answer- Apoorva Chandra
Question 7- Recently in which state the country’s first smog tower will be inaugurated?
Answer- Delhi
Question 8- ‘Kim Min Kyung’ who passed away recently, who was she?
Answer- Famous actress of South Korea
Question 9- Recently who has been elected as the new MD & CEO of Indian Bank?
Answer- Shanti Lal Jain
Question 10- According to the World Food Program, out of 39 million people are facing starvation?
Answer – 14 million people

Daily Current Affairs 20 August

Question 1 – Which edition of Defense India Startup Challenge has been launched recently?
Answer -5th
Question 2- Recently who has become the new President of the Institute of Economic Growth?
Answer- NK Singh
Question 3- When has World Humanity Day been celebrated recently?
Answer- 19th August
Question 4- Which technology has been developed by DRDO recently?
Answer- Advanced Chaff Technology
Question 5- Recently when has the Arogya Dhara 2.0 scheme been launched?
Answer- 18th August
Question 6- Recently which technology has been announced by External Affairs Minister ‘S Jaishankar’?
Answer- UNITE Aware
Question 7- Recently ‘Ayushman Bharat Adhikar Patra’ has been launched by whom? Answer- Mansukh Mandaviya
Question
8- Recently in which state the flowers of Neelakurinji have bloomed after 12 years?
Answer- Karnataka
Question 9- How much rupees will be spent on the Prime Minister’s Dynamic Master Plan?
Answer- 100 lakh crore
Question 10- Recently which word has been banned by the Haryana State Government?
Answer – ruckus

Daily Current Affairs 19 August

Question 1- Recently which country has banned import and export with India?
Answer- Afghanistan asked
Question 2- Who was Maki Qazi who passed away recently?
Answer- Creator of Sudoku puzzle
Question 3- Recently which country’s Independence Day has been celebrated on 17th August?
Answer- Indonesia
Question 4- Recently in which country a new island has been formed due to volcanic eruption?
Answer- Japan
Question 5- Which Indian footballer has died recently, what was his name?
Answer- Chinmoy Chatterjee
Question 6- Recently who has been elected as the new chairman of Godrej Industries?
Answer – Nadir Godrej
Question 7- Recently who has won the election of President of Zambia?
Answer- Hakande Hichilema
Question 8- Who has been chosen as the brand ambassador of Amway Indian?
Answer- Mira Bai Chanu
Question 9- By whom will the meeting on Afghanistan G-7 be organized?
Answer- America and Britain
Question 10- Recently for which Indian athletes have left?
Answer – Tokyo Paralympics

Daily Current Affairs 16 August

Question 1- Recently, on whose 117th birth anniversary Google has honored him by making a doodle?
Answer- Subhadra Kumari Chauhan
Question 2- Which bill has been passed by the Assam Legislative Assembly on 13 August 2021?
Answer- Cattle Protection Bill
Question 3- Recently which day has been celebrated in India on 15 August 2021?
Answer- India’s Independence Day
Question 4- Which park has become the first national park in India to equip forest guards with satellite phones?
Answer- Kaziranga National Park of Assam
Question 5- Who has been appointed as the new DGP of Haryana state?
Answer- Prashant Kumar Agrawal
Question 6- Name the state where ‘Adi Puram festival’ has been celebrated recently?
Answer- Tamil Nadu Question 7- Who has been chosen as the brand ambassador of JK Tire & Industries Limited? Answer- Narayan Karthikeyan Question 8- Jagjit Kaur, who died recently, who was she? Answer- Singer Question 9- Recently which country has occupied Afghanistan? Answer- Taliban Question 10- Which country has chaired the BRICS Working Group? North India

daily current affairs 14 august

Question 1- Which app has been launched by NDMC recently?
Answer- Cleancity App
Question 2- Recently which policy has been launched by Prime Minister Narendra Modi on 13th August 2021?
Answer- National Vehicle Scrappage Policy
Question 3- Recently PM Modi has announced how many crore rupees for women self help group?
Answer – Rs 1625 crore
Question 4- When has the World Organ Donation Day been celebrated recently?
Answer- 13 August
Question 5 Recently the Center has launched which name brand and logo to market the products of Self Help Groups? Answer- Son Chiraiya
Question
6- In which state TPREL has started 100 MW solar power project?
Answer-Gujarat
Question 7- Recently who has been sworn in as the Governor of Manipur?
Answer- Ganga Prasad
Question 8- Which state government has started the online FIR registration service?
Answer- Madhya Pradesh
Question 9- The CEO of which company has recently resigned from his post?
Answer- Royal Enfield
Question 10- Who has been elected as the new chairman of the National Pharmaceutical Pricing Authority?
Answer- Kamlesh Kumar Pant

daily current affairs 13 august

Question 1- What is the rank of Neeraj Chopra in the World Athletics Ranking 2021?
Answer- Second
question 2- Which has become the first water plus city of India recently?
Answer- Indore
Question 3- Who has discovered water molecules on the moon?
Answer- Chandrayaan 2’s Orbiter
Question 4- Recently who has announced road and highway projects worth 1000 crores in Uttarakhand state?
Answer- Nitin Gadkari
Question 5- When has ‘International Youth Day’ been celebrated recently?
Answer- 12 August
Question 6- Which country’s government has announced the launch of Digital Vaccine Passport?
North- Canada
Question 7- Where has the ‘Bangus Awam Mela’ been inaugurated recently?
Answer- Jammu and Kashmir
Question 8- In which state the birth anniversary of ‘Chol Raja’ will be celebrated?
Answer- Tamil Nadu
Question 9- Recently the first Himalayan Film Festival will be hosted by?
Answer- Ladakh
Question 10- Which country has changed its army chief?
Answer – Afghanistan


daily current affairs 12 august

Question 1 – Where will the 130th edition of Durand Cup be organized?
Answer- Kolkata
Question 2- Which mission of the Indian Space Research Organization (ISRO) was unsuccessful?
Answer- GISAT-1
Question 3- Recently which airport has been included in the world’s best 50 airports in 2021?
Answer- Delhi Airport
Question 4- Which state government has announced the Rajiv Gandhi Award for Excellence in Information Technology (IT)?
Answer- Government of Maharashtra
Question 5- India and which country have signed the Monsoon Data Analysis and Agreement?
Answer- America
Question 6- Since when has RBI decided to impose penalty on banks for running out of cash in ATMs?
Answer-1 October 2021
Question 7- Recently where has the first case of Marburg disease been found?
Answer- Guinea
Question 8- Recently who has been appointed as the High Commissioner of India to Malaysia?
Answer- B Nagabhushan Reddy
Question 9- Which state has won seven National Awards under Van Dhan Yojana?
Answer- Nagaland
Question 10- Recently who has written the book ‘A Different Route to Success’?
Answer- Ramesh Narayan

daily current affairs 11 august

Question 1- Which satellite will ISRO launch on 12 August 2021?
Answer- EOS-03
Question 2- Which services have been launched by the Delhi government recently?
Answer- Faceless transport services
Question 3- Which has become the world’s most downloaded app?
Answer- Tik Tok
Question 4- Who has written ‘My Own Mazagon’ recently?
Answer- Ramesh Babu
Question 5- Who was ‘P Keshav Rao’, who has passed away recently?
Answer- Judge of Telangana High Court
Question 6- For how long has China set the target of making it carbon-neutral?
Answer – By 2060
Question 7- Recently who has been appointed by Yes Bank as its Chief Information Officer?
Answer- Mahesh Ramamurthy to
Question 8- On which day the Athletics Federation of India has decided to celebrate Javelin Throw Day?
Answer- Question 9- The UNSC Open Debate on August 7 has been
chaired by the PM of which country?
Answer- India
Question 10- Who has been chosen as the brand ambassador of Cashify?
Answer – Rajkumar Rao

daily current affairs 10 august

Question 1- When has the World Lion Day been celebrated recently?
Answer- 10 August
Question 2- Where has China opened a new terminal recently?
Answer-
Question 3- World Biofuel Day has been celebrated recently at Lhasa airport of Tibet ?
Answer- 10th August
Question 4- What has been changed in the name of Kakori train conspiracy?
Answer- Kakori Train Action
Question 5- When is Nagasaki Day celebrated recently?
Answer- 9th August
Question 6- Which state government has changed the name of Kakori incident recently?
Answer- Uttar Pradesh
Question 7- Who is going to host the Internet Governance Forum 2021?
North India
Question 8- Who was ‘Anupam Shyam’ who passed away recently? Answer- Actor Question 9- Famous sculptor PS Banarji, who has recently died, was related to which state
Answer- Kerala Question 10- Which Constitution Amendment Bill has been introduced in the Lok Sabha recently? Answer – 127th

daily current affairs 9 august

Question 1 – Where has Delhi’s first ‘Animal DNA Laboratory’ been established?
Answer- Rohini
Question 2- Recently when has the anniversary of ‘Quit India Movement’ been celebrated?
Answer- 8 August 2021
Question 3- Recently when TRIFED celebrated its 34th foundation day?
Answer- 6th August
Question 4- Which state government has announced to give 1-1 crore rupees to each player of the men’s hockey team?
Answer- Punjab
Question 5- Who was Shankar Subramaniam who passed away recently?
Answer- Footballer
Question 6- Dalit Bandhu Yojana has been started by which state government?
Answer – Telangana
Question 7- Recently which day has been celebrated on 7th August 2021?
Answer- National Handloom Day
Question 8- Bob Eaton who passed away recently, who was he?
Answer- Wrestler
Question 9- Who has won the gold medal in javelin throw in the Olympics?
Answer- Neeraj Chopra (India)
Question 10- In which state 60 beggars have been given jobs?
Answer – Rajasthan


daily current affairs 6 august

Question 1- Which satellite will ISRO launch on 12 August 2021?
Answer- Earth observation satellite launch
Question 2- What will Swiggy launch for food delivery?
Answer- E-cycle
Question 3- The Chief Minister of which state has joined the Ku app?
Answer- Andhra Pradesh
Question 4- How many ‘Khelo India Centers’ have been decided by the Government of India to set up across the country?
Answer- 1000
Questions 5- Padma Sachdeva who passed away recently, who was she?
Answer- Poetry Question 6- Which country has America allowed to sell arms? Answer – Taiwan

Question 7- Which medal has been won by wrestler Ravi Kumar Dahiya in Tokyo Olympics?
Answer- Silver
Question 8- Recently ‘Krishikarna Yojana’ has been started by which state government?
Answer- Kerala
Question 9- Which has been inaugurated recently in Buxar of Bihar?
Answer- Decentralized Biomedical Waste Incinerator
Question 10- With whom did Prime Minister Narendra Modi meet on free trade?
Answer – Australian Special Envoy


daily current affairs 5 august

Question 1- Who has become the youngest mountaineer to climb K2?
Answer- Shehroj Kashif
Question 2- Which country has got the world’s largest star ‘Sapphire Group’?
Answer- Sri Lanka
Question 3- Who has taken over as the Controller General of Accounts?
Answer- Deepak Das
Question 4- Which state has become the first state to launch Earthquake Alert App?
Answer- Uttarakhand
Question 5- Recently, which scheme has been approved by the cabinet to continue for the next 5 years?
Answer- Samagra Shiksha Yojana
Question 6- What was the name of India’s first indigenous aircraft carrier, whose sea trials have started recently?
Answer – Vikrant
Question 7- Recently who has become the new Prime Minister of Peru?
Answer- Guido Bellido
Question 8- Which state government has launched the ‘Sahjeevam’ project for the differently-abled?
Answer- Kerala
Question 9- Which digital payment cashless and contactless instrument has been launched by PM Modi?
Answer- E-Rupee
Question 10- In the Tokyo Olympics, the men’s hockey team created history by winning which medal?
Answer – Bronze

daily current affairs 4 august

Question 1 – Whom will Prime Minister Narendra Modi invite as a guest on Independence Day?
Answer- Olympic Player
Question 2- Recently which bill has been passed by Lok Sabha on 3rd August?
Answer- Essential Defense Services Bill
Question 3- Recently who has become the new President of the country ‘Iran’?
Answer- Ibrahim Raisi
Question 4- Who has become the new Prime Minister of Armenia recently? Answer- Nikol Pashinyan
Question
5- Which week is being celebrated globally from 1st August to 7th August?
Answer- World Breastfeeding Week
Question 6- ‘Rashid Irani’ who passed away recently, who was he?
Answer – Film Inspector
Question 7- Recently who has won the gold medal in 100 meters race in Tokyo Olympics?
Answer- Marcel Jacobs of Italy
Question 8- Which bank has recently launched ‘shopkeeper overdraft scheme’?
Answer- HDFC Bank
Question 9- Which bank has launched ‘SIM Binding Feature’ for YONO?
Answer- SBI Question 10- Who has written the
recently published ‘Nehru, Tibet and China’ ? Answer – Avtar Singh Bhasin


daily current affairs 3 august

Question 1- Whose presidency will Prime Minister Narendra Modi discuss on 9 August 2021?
Answer- Question on the presidency of UNSC
2- Which team has created history by entering the semi-finals for the first time in the Olympics?
Answer- Women’s hockey team
Question 3- Recently UAE has launched COVID-19 vaccine for how many years old children?
Answer- 3-17 years
Question 4- Which city of the country has become the first city to have 100% vaccination against COVID-19?
Answer- Bhubaneswar of Odisha
Question 5- Recently who has released the report on suicide due to unemployment?
Answer- National Crime Records Bureau (NCRB)
Question 6- ‘Mukhyamantri Vatsalya Yojana’ has been launched by which state government?
Answer- Uttarakhand
Question 7- All doctors of which country will be given ‘Golden Visa’?
Answer- UAE
Question 8- Which state government has decided to bring a policy for the conservation of forests?
Answer- Rajasthan
Question 9- India and which country has established a new hotline in Sikkim?
Answer- China
Question 10- In Tokyo Olympics ‘PV. Which medal has Sindhu won?
Answer – Bronze

daily current affairs 2 august

Question 1- When has ‘Muslim Women’s Rights Day’ been celebrated recently?
Answer- 1st August
Question 2- Who has won bronze medal in badminton in Olympics recently?
Answer- PV Sindhu
Question 3- Recently when ‘World Ranger Day’ has been celebrated?
Answer- 31st July
Question 4- The world’s largest ‘Star Sapphire Cluster’ has been found?
Answer- Sri Lanka
Question 5- Where will the ‘Defense Exp’ be organized?
Answer- Gujarat
Question 6- Who has got the chairmanship of UNSC?
Answer- India
Question 7- ‘Man Kaur’ who passed away recently, who was she?
north runner
Question 8- ‘Orchid Conservation Center’ has been opened recently in which state?
Answer- Uttarakhand
Question 9- Recently who has developed a reading machine for visually impaired people?
Answer- CSIR
Question 10- Recently who has become the Vice Chief of Navy?
Answer – Vice Admiral SN Ghormade

Daily Current Affairs 31 July

Question 1- Recently whose license has been canceled by RBI?
Answer- Madgam Urban Co-Operative Bank Co. Co. Ltd.
Question 2- According to a study, the ground water level of Punjab is depleting every year by how much?
Answer- 1 meter
Question 3- How many new air traffic routes have been approved under the UDAN scheme? Answer- 780
Q4-
Which edition of Indra Naval exercise was held recently?
Answer- 12th edition
Question 5- Recently the new Prime Minister of Lebanon has been elected?
Answer- Najib Mikati
Question 6- Who was Mike Hendricks who passed away recently?
Answer – Former England bowler
Question 7- Recently who presided over the 76th UNGA of Maldives?
Answer- Abdullah Shahid
Question 8- Which state has become the first state to reserve jobs for transgender citizens?
Answer- Karnataka
Question 9- Which bank has been fined Rs 5 crore by RBI?
Answer- Axis Bank
Question 10- ‘ Drink Form Tap Scheme’ has been launched by the Chief Minister of which state?
Answer – Odisha

English Current Affairs 2022 and General Knowledge

Dharani portal was launched by which state government?

Telangana Chief Minister Chandrashekhar Rao announced that he will start the registration of non-agricultural land and properties through the ‘Dharani’ portal.Where will Asia’s first solar energy efficient textile mill be inaugurated?

in MaharashtraWhich member of Janata Dal took oath as the Chief Minister of Bihar for the 7th time on 16 November 2020?

Nitish KumarNational Education Day is celebrated on 11 November to commemorate the birth anniversary of which Indian personality?

National Education Day is celebrated on the birthday of Maulana Abul Kalam Azad, who became the first education minister of independent India.India announced to support the candidature of which country’s Foreign Minister Abdullah Shahid for the UNGA Presidency in 2021?

India announced its support for the candidature of the Maldivian Foreign Minister Abdulla Shahid for the presidency of the 76th session of the United Nations General Assembly.Which country has become the 190th country to join the International Monetary Fund (IMF) ?

Andorra became the 190th country to join the International Monetary Fund.

Leave a Comment