Daily Current Affairs – Daily Current Affairs in English 2022

Daily Current Affairs in English, Daily Current Affairs 2021 – 2022, Current Affairs PDF Download 2022 in English

17 January 2022 – Daily current affairs

Question 1- Recently who is the first Indian wicket-keeper batsman to score a century in South Africa Test cricket?
Ans- Rishabh Pant.

India’s wicket-keeper explosive batsman Rishabh Pant has scored his fourth Test century in the second innings of the Cape Town Test against South Africa.
Rishabh Pant has also recently been appointed as the brand ambassador of Uttarakhand.
Ajit Wadekar became India’s first ODI captain in 1974.
India’s first Test captain CK Nayudu was made in 1932.
The first ODI in India was won by East Africa in 1975.

Question 2- Recently there has been a deal between India and the Philippines on the purchase of which missile?
Ans- Super Sonic Anti Ship Cruise BrahMos Missile.

– The entire deal of BrahMos missile has been done for US $ 37.40 million, this is the first foreign purchase order for BrahMos missile, which is 3 times faster than the sound of BrahMos missile.

Question 3- Which is the national park of Assam whose size has been decided by the Assam government recently?
Ans- Aurang National Park.

Aurang National Park is the main habitat of Rhinoceros Aurang National Park will increase to 200.32 square kilometer and in 2016 became a tiger reserve, this park has been expanded thrice!

Question 4- Name the first black woman of America which is shown on the coin?

Ans- Maya Angelou.

– This coin is issued by America Taxal as part of the America Women’s Quarter program. This coin depicts Maya Angelou on one side and George Washington, the first President of America on the other, Maya Angelou was a poet and social reformer, she has died in 2014.

Question 5- Who has become the most attractive and favorite bank of India recently?
Ans- Paytm Payments Bank.

– Paytm Payments Bank has achieved a record of more than 926 million UPI transactions in the last 1 month. This report has been released by the National Payments Corporation of India (NPCI), the current chairman of Paytm Payments Bank Vijay Shekhar Sharma and MD and CEO jointly From Satish Kumar Gupta and its headquarter is located in Noida, Uttar Pradesh,
Fast tag is the largest Paytm payment bank issue.

Question 6- Which country is giving loan to Sri Lanka to overcome the foreign exchange crisis?
Ans- India.

– Big financial experts believe that by the end of 2022, Sri Lanka’s currency may be completely exhausted and Sri Lanka may declare bankruptcy. will be given from
Gopal Baglay, High Commissioner of India to Sri Lanka

Question 7- When has the central government decided to start the Republic Day celebrations?
Ans – On 24 January.

– Parakram Day is celebrated on 23 January, this has also been announced recently by the central government because on 23 January 1897 Subhash Chandra Bose was born in Cuttack city of Orissa, for this reason Republic Day celebrations also started from 23 January. The decision has been taken by the Central Government.

Question 8- On which date Pongal festival is celebrated?
Ans- On January 14, the day of Makar Sankranti.

Makar Sankranti is one such festival where this festival is known by different names all over India. Makar Sankranti, Lohari, Bihu, Pongal and Bihu festival.

Question 9- Recently Mithali Raj has been made the new brand ambassador of which?
Ans- Jacobs Crick is an Australia wine brand.

Mithali Raj is the captain of the ODI and Test team of the women’s cricket team and Harmanpreet Kaur, the captain of the T20 team International women’s cricket experience available with

Question 10 – Recently which cricketer has resigned from the captaincy of the Test team
Aans- Virat Kohli.

– Virat Kohli is the captain of the test team for 7 years Virat Kohli has played a total of 68 test matches, out of which 40 have won the test match and lost 17 matches, most recently in the test series in South Africa 1- Virat Kohli has announced his resignation from the Test team captaincy via Twitter after losing 2.

Question 11- When is the 20th Dhaka International Film Festival celebrated in Bangladesh?
Ans- 15 to 23 January 2022.

– Dhaka International Film Festival (DIFF) is organized by Rainbow Film Society since 1992. In this festival it has been decided to show more than 225 films from 70 countries.

16 January 2022 – Daily current affairs

Question 1- Which company will sponsor the title for the Indian Premier League for the year 2022 and 2023?
Ans- Tata Group Indian company will sponsor the title.

Question 2 – In which Indian language will UNESCO publish the details of Indian heritage, which has been agreed recently?

Ans- In Hindi.

Question 3- Recently the Government of India has decided to allow 20% FDI of which company?
Ans- LIC.

Question 4- Rajkummar Rao has been made the brand ambassador of which company?
Ans- Renewbuy

Question 5- Recently the World Bank has estimated India’s GDP growth rate to be what percent for the financial year 2022?
Ans- India’s GDP growth has been estimated at 8.3%.

Note – The World Bank has released the Global Economic Prospectus Report (GEPR) on 11 January 2022.

Question 6- Which day is celebrated on 15th January?
Ans- Indian Army Day.

Note – This year the 74th Army Day edition of Army Day is being celebrated. Army Day is celebrated in the memory of Field Marshal KM Cariappa. Field Marshal KM Cariappa became the first Chief of the Indian Air Force on 15 January 1949. Indian Air Force Day is celebrated on 8 October.

Question 7- Recently which bank has been awarded the Global Private Banking Award as the Best Private Bank in 2021?

Ans- HDFC Bank.

Question 8- What will be the GDP of India in the year 2022 according to UNO United Nations?
Ans – It is estimated to be 6.5%.

Question 9- Raghuvendra Tawar has been appointed as the chairman of which research recently?
Ans- (ICHR) Indian Council of historical research

Question 10- Recently which state government has increased the age of employees from 60 years to 62 years?
Ans- Government of Andhra Pradesh.

Question 11- Recently which state government has started Kachai Lemon two-day festival?
Ans – In Manipur, the 18th Kachai Lemon Festival was celebrated.

Question 12- Which Olympic winner has passed away recently?
Ans- Dion Ledor.


12 january 2022 – Daily current affairs

Question 1- Who has been appointed as the Vice-Chairman of the Asian and Infrastructure Investment Bank AIIB in January 2022?
Ans- Urjit Patel.

Note – AIIB Asian Inspectorate Investment Bank AIIB became operational in 2016 and was established in 2015. Its current president is Genelikul and its vice president is Urjit Patel. Urjit Patel has been selected for 3 years. AIIB is headquartered in Beijing.

Question 2- On which day did Prime Minister Narendra Modi announce to celebrate Veer Bal Diwas on 9 January 2022?
Ans- 26 December.

Note – On 26th December, the four sons of Guru Gobind Singh had laid down their lives fighting against injustice. In view of his contribution, Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate Veer Bal Diwas on 26 December.

Question 3- Recently which country has successfully tested an artificial Sun, which is being called as Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST)?
Ans- China

NOTE – EAST Experimental Advance Super Connecting Tokamak It works on the principle of nuclear fusion, by this the temperature is achieved 70 million degrees centigrade, the name of the mission to reach the corona, the outer layer of the Sun, is the Parker Solar Probe mission.

Question 4- Recently who was selected as Best Actor in Drama in Golden Global Award 2022
Ans- Will Smith.

Oscar awards given in different categories –

best picture animationEnkato
best television seriesproblem
best picture dramathe power of the dog
best directorjain campion
Best Actor in DramaWill Smith
Best Actor in a Comedy MusicalAdamu Garfield (Tick Tick Zoom)

Question 5- What is the number given to Oscar Award 2021?
Ans- 93rd.

Question 6- In which country has the Defense Minister launched India’s first multi-faceted adventure sports campaign on 7 January 2022?

Ans – France.

Note- For the first time, a multi-faceted adventure sport is being organized in France by the National Institute of Mountaineering Sports of India. This will be done through trekking in the Alps Mountains of France as part of the event. The National Institute of Mountaineering Sports is located at Kameng in the state of Arunachal Pradesh, India.

Question – Where will the 33rd Olympics 2024 be held?

Answer – Paris.

Question 8- Who has become the 73rd Chess Grandmaster of India?
Ans- Bharat Subramaniam (Chennai) 14 years old.

Note- Vishwanath Anand was the first Grand Master of the country . The name of the book by Viswanathan Anand is Mind Master . He was given the first Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (1991). Apart from this, India’s first female Grand Master was Vijayalakshmi and if we talk about the youngest Grandmaster in the world, then Abhimanyu is there.

Question 9- Which state has launched Student Startup and Innovation Policy SSIP 2.0 on 5th January 2022?
Ans- Gujarat.

*Gujarat government will provide financial assistance of up to Rs 20000 for innovation for students studying in 9th to 12th.

Gujarat main point-

Chief MinisterBhupendra Patel.
GovernorAcharya Devdutt.
famous placesStatue of Liberty, Sabarmati

Question 10 – Recently in which state the Balika Panchayat has been formed?
Ans- Gujarat (in Poonaria village).

Question 11- Which has become the first Electric Vehicle City of the country?
Ans- Kevadia Gujarat.

Question 12- Recently, during the visit of the Prime Minister to Punjab, a committee has been constituted under whose chairmanship to investigate the security lapse
Ans- Sudhir Kumar Saxena.

Note – According to the SPG, there has been a violation of the guide line of the Blue Book, the following people have been selected in the 3-member committee in the Prime Minister’s security lapse case- Balvir Singh, Suresh Kumar, (Sudhir Kumar Saxena) is the chairman.

main point –

SBI General Insurance has started the Save Tax campaign, leave excuses.
January 9 – Overseas Day.
On 7 January 2022, the first prize is given to the state of Uttar Pradesh for water conservation efforts in the National Water Awards 2020.
On 7 January 2022, Khadi and Village Industries Commission KVIC has launched the country’s first mobile honey processing vehicle in Ghaziabad.
In January 2022, Haitham Al Ghis has been appointed as the new Secretary General of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC).
In January 2022, the country of Philippines has implemented a law to ban child marriage.
In January 2022, the country’s first crypto currency index Cryptowire was launched.
The name of Mainpuri Sainik School in Uttar Pradesh has been announced after General Bipin Rawat.
On 8th January 2022, the Election Commission of India (EIC) has announced the schedule of assembly elections for five states namely Uttar Pradesh, Uttarakhand, Manipur, Punjab and Goa.

Nobel Prize 2021 List –

Nobel Peace Prize in 2021Maria Ressa, Dmitry Muratov were given for freedom of expression.
Nobel Prize for Literature in 2021Abdulrazak Gurnah received for his portrayal of refugee status
Nobel Prize in Chemistry in 2021Benjamin, David W. C. MacMillan discovered for third catalyst
Nobel Prize in Economics in 2021David Card, Joshua D. Angrist, Guido W. Imbens for Labor Economics
Nobel Prize in Physics in 2021Sgukuro manabe, Klaus Hasselmann, Giorgio Parisi for climate models and global warming
Nobel Prize in Medicine in 2021David Julius, Ardem Patapoutain for receptors (temperature and touch).

Download pdf file Daily Current Affairs – 2022


Leave a Comment